Кънчо Филипов, председател на ПП ЛИДЕР и водач на листа с №13 за Старозагорски избирателен район: С „България без цензура“ искаме национална стратегия за икономически растеж

STZAGORA.NET
- Г-н Филипов, защо ЛИДЕР избра да стане част от коалиция “България без цензура”?
-Това беше една естествена крачка, защото в голяма степен ценностите, които коалиция “България без цензура” изповядва в публичното пространство, съвпадат с ценностите, които ПП ЛИДЕР се стреми да наложи.

- Кои са допирните ви точки?
- Допирните точки, за наша най-голяма радост, са най-вече в икономиката. Много е важно това, че имаме пълно съвпадение в приоритетите, които могат да допринесат за икономически растеж. Това са енергетиката, селското стопанство и туризмът. Оказа се, че ние нямаме необходимост тепърва да стиковаме нашите виждания за икономическия живот на страната. Смятаме, че икономическият растеж е основата за цялостно развитие на страната и на отделните сфери като здравеопазване, образование и т.н., поради което икономиката трябва да бъде изведена като национален приоритет. Тук вижданията ни с „България без цензура“ съвпадат напълно, това беше основното, което ни сплоти и затова толкова бързо се присъединихме към коалицията – просто имахме една сериозна основа за разговори.

- Защо досега не се случи този икономически растеж?
- По много причини. Първо – основните партии, които управляваха България предишния мандат и особено последния, гледаха много повече своите тяснопартийни интереси, отколкото развитието на икономиката. Те използваха до голяма степен управлението за решаване на свои конкретни приоритети, но не и за решаване на приоритетите на страната. Последните доказателства за това са и случаят с КТБ, и случващото се с европейските програми. Досега не е търсено национално съгласие за развитие на икономиката за един стабилен растеж, а се търси решаване на тяснопартийни интереси.

- Според Вас, каква политика е необходима днес?
- Дошло е време за изработване за 10-годишен надпартиен консенсусен план за икономическо развитие, който да бъде приет от НС и който да се изпълнява през следващите 8 години, независимо кой е в парламента и какви политически интереси има. Това беше послание на ЛИДЕР преди да влезем в коалицията „България без цензура“. Смятам, че вече в нея, с нашите колеги ще успеем да го наложим в бъдещото Народно събрание, защото това е пътят за развитие на България. Още повече, че след приемането ни в ЕС страната ни няма национален приоритет и мисля, че това може да го предложим за национален приоритет.

- Какви са очакванията Ви за представяне на коалицията на парламентарния вот?
- Очаквам представяне, което да ни позволи да участваме в управлението на България. Очаквам да имаме такова представителство в НС, че да можем да наложим своята програма. Не бих се ангажирал с конкретни цифри, защото като слушам заявките на другите партии, парламентът трябва да стане минимум от 400 депутати.

Купуването и продаването на гласове е престъпление
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн