Кметът Живко Тодоров откри учебната година в старозагорското СОУ “Васил Левски”

STZAGORA.NET



14 100 ученици, от които около 1500 първокласници, посрещат днес първия си учебен ден в Община Стара Загора. Гост на откриването на учебната година в СОУ „Васил Левски“ в 9.00 ч. бе кметът Живко Тодоров, който навремето е учил тук.

“Уважаеми учители, скъпи родители и ученици, за мен е чест да бъда в училището, в което съм израснал и да открия първия учебен ден. Това училище има някаква специална магия, защото явно тук хората не остаряват. Като гледам г-жа Кралева по история, г-н Чернев по математика, Тошо Стефанов по рисуване, г-н Бонев по физическо… – имам чувството, че са същите като преди много години, и все едно, че всеки момент ще ме изпитат. Искам да Ви поздравя по случай първия учебен ден – той е много важен за всички вас, за вашите учители и вашите родители. Защото училището е може би най-хубавия момент от живота, който дава знания, много контакти и много приятели, и в същото време е изпълнен с емоции покрай развитието ви. Използвайте го пълноценно, защото тези години няма да се върнат, а вие ще искате… Но такъв е животът. Затова – бъдете живи и здрави, бъдете пълноценни в учението, уважавайте вашите учители. Всичко, което сега постигнете като знание, ще ви трябва утре в живота. Едновременно с това се забавлявайте, защото освен сериозна, трябва да има и весела част. Пожелавам Ви успех в учението и нека “Васил Левски” – най-хубавото училище в града, да просперира!” – каза в словото си при откриването на учебната година Живко Тодоров.

Той сподели пред медиите, че неговата първа учителка – г-жа Каменова, е била много строга, но справедлива и много добра учителка. “Щастлив съм, че бях възпитаник на СОУ “В. Левски”, тогавашното Базово училище. Подготовката в него е много добра и само хубави спомени са останали у мен от онова време” – каза кметът. Той разкри, че като малък е искал да стане дипломат и футболист.

След приветствието на директора Лина Борисова 22 гълъба полетяха в синьото небе като символ на полета на свободата на мисълта.

Групи за фолклор, народно пеене и хип-хоп танци от извънкласните форми на обучение поздравиха с изпълненията си своите съученици и преподаватели за първия учебен ден. Най-развълнувани в началото на новата учебна година бяха естествено първолаците, които прекрачиха за първи път прага на училището. В него се обучават 903-ма ученици от 1-ви до 12-ти клас. На откриването присъства и маркетинговият директор на футболния „Берое“ Ваня Джаферович.

За обезопасяване на районите около училищата навсякъде са поставени обезопасителни решетки, изградени са и пешеходни пътеки с гърбици по пътното платно. “Смятам, че това, което е трябвало като община, сме го предприели като действие. Оттук нататък трябва и гражданите да бъдат съвестни и не само през първия учебен ден, но и през цялата година да бъдат внимателни към децата и да пазят техния живот” – заяви Живко Тодоров. По думите му на територията на Община Стара Загора няма училища със закъснял ремонт и са напълно готови за първия учебен ден. Оттук натък по линия на Националния доверителен екофонд ще бъде стартиран проект за ремонт на СОУ “Георги Райчев” и 4-та детска градина. Приоритет за Общината през следващата година е и Природо-математическата гимназия.

Най-малките старозагорчета тръгват по пътя на учението с подаръци. Всяко първолаче получи детска книжка с послание за успешен старт в света на знанието от кмета Живко Тодоров. От футболен клуб „Берое” подариха на децата тетрадка-справочник с пожелание за успех в училище, а от Граждански клуб ЛИПА – светлоотразителна лента.

Община Стара Загора е осигурила средствата за безплатни закуски за децата от І до ІV и подготвителен клас, както и безплатен превоз за пътуващите 445 ученици до 16-годишна възраст. Осигурени са учебниците и учебните помагала за всички ученици от І до VІІ клас, увери Пенка Чавдарова от общинския отдел „Образование“. Децата ще ги получат в първия учебен ден.

Кметът Живко Тодоров ще открие учебната година в и в Тракийски университет – Стара Загора в 10,30 ч.




#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн