Фенове на Берое изпращат вода на наводнените села в старозагорско

STZAGORA.NET

Община Стара Загора организира транспортирането на 2000 л. бутилирана минерална вода за пострадалите от наводнените села Еленино, Християново, Сулица и Воденичарово. Водата в туби по 10 л. е дарение от фенклуб „Берое“ и е осигурена по искане на кметовете на населените места. Първите три камиона с вода отпътуваха днес следобед към пострадалите села. Община Стара Загора изпрати и 5 водоноски с вода за битови нужди в селата Маджерито, Борово, Козаревец, Еленино и Стрелец.

Общата засегната от обилните валежи площ в община Стара Загора е над 40 кв.км. Най-голямо количество валежи на 5-ти и 6-ти септември са паднали в селата Калояновец – 225 л/кв.м и Стрелец – 190 л/кв.м. На отделни места – Козаревец, Борово и Михайлово измерените количества валежи са надхвърлили 240 л/кв.м. Най-слабо засегната е Стара Загора – в кв. „Железник“ измереното количество валеж е 54 л/кв.м., а от селата най-малко количество е измерено в Коларово – 72 л/кв.м и Богомилово – 93 л/кв.м.

Вследствие на валежите водата от водосбора залива населените места и нанася щети на земеделски обработваеми площи, дворове и жилищни сгради, нанася повреди на асфалтовото покритие в част от населените места и моста в с.Козаревец. Скъсана е стена на язовир с площ 120 дка.

В 16 старозагорски села – Калояновец, Еленино, Загоре, Ловец, Козаревец, Стрелец, Петрово, Михайлово, Ракитница, Християново, Маджерито, Арнаутито, Памукчии, Бъдеще, Борово и Самуилово са наводнени приземните етажи на част от жилищните сгради.

Прекъснат е пътят между селата Михайлово и Самуилово заради заливане с вода и наноси. Пътят между Християново и Памукчии, който беше наводнен, вече е сух и с нормална проходимост. Срутена е част от моста на с. Козаревец, но е използваем за движение. Наводнена е сградата на кметството в с. Ловец, частично срутени са някои от наводнените сгради в Стрелец, в Ракитница са пострадали множество стопански дворове, поражения има по улиците и пътната мрежа. В с. Стрелец има удавени 110 кози и много кокошки. В с.Еленино са срутени две стопански сгради, удавени са две овце и неустановен брой кокошки. В Загоре е отнесена земна маса от преливника на водоем с площ 32 дка, а в Козаревец – част от моста е струтена, но той е проходим, скъсана е стена на язовир с площ 120 дка. 5 улици в с.Сулица са с нарушено асфалтово покритие.

Наложена е забрана за използване на питейна вода от Регионалния център по здравеопазване в селата Остра могила и Сулица. В селата Еленино, Християново и Горно Ботево вероятно ще може да се използва след преваряване. Без питейна вода са Воденичарово, Самуилово, Стрелец и Михайлово.

За възстановяване проходимостта на общинската пътна мрежа и нормализиране на движението на пътни превозни средства на територията на община Стара Загора са участвали 3 екипа от общинското звено “Инспекторат“, една оперативна група, 2 багера, 1 кран и един колесен челен товарач тип Фадрома. Оперативен щаб под ръководството на кмета Живко Тодоров координира и ръководи действията на общинските служители.

На официалния сайт на Община Стара Загора в раздела „Опазване на обществения ред и управление при кризи“ – правилата за поведение при бедствие: http://www.starazagora.bg/bg/obschina-stara-zagora/pravila-za-povedenie-pri-bedstvie.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн