Супер новина за Стара Загора! Задействана е процедура Общината да получи 30 млн. лева за 50 нови автобуса, съобщи Лиляна Павлова

STZAGORA.NET


Още през месец януари 2015 г. Стара Загора може да получи финансиране в размер на 30 милиона лева за закупуването на 50 нови автобуса, които изцяло ще покрият нуждите на общината, съобщи днес заедно с кмета Живко Тодоров водачката на листата на ПП ГЕРБ в 27-ми МИР Лиляна Павлова. Преди това кметът припомни:

“Знаете, че изграждаме велоалеи, правим рехабилитация на контактната мрежа на тролеите, както и на всички спирки, които ще бъдат изцяло обновени, закупуваме тролейбуси, така че целият тролейбусен транспорт да бъде обновен. Освен това поставяме телематика, за да може да се вижда кога пристига следващото транспортно средство в градския транспорт. Правим ремонт също така на токоизправителните станции за тролеите, а ремонтът на тролейбусното депо вече е готов.

Останалото съобщи Лиляна Павлова, която бе министър на регионалното развитие в правителството на Бойко Борисов:

“Знам каква беше борбата и битката, която и кметът, и екипът положиха в Министерството на регионалното развитие, за да се случи проектът за градския транспорт в Стара Загора. Напредъкът е добър и аз се радвам, че в рамките на този програмен период той ще се реализира. Добрата новина, за която се надявам да имаме възможност да се борим в такъв тандем, както и досега, е освен новите тролеи и това, което се прави по проекта, че от януари е възможно допълнително финансиране – имаме тази възможност, имаме и концепцията как да стане, за да се закупят нови автобуси за Стара Загора със спестените средства от програмата.

Знаем кои пари и къде няма да се усвоят, целта е да ги насочим правилно за тези общини, които са успешни, които имат готови проекти и могат да ги реализират в рамките на 6 месеца. Ще се възползват тези общини, които са най-активни, които като Стара Загора имат добра проектна възможност, имат готов проект и готова тръжна процедура, ако може и проведена, макар и под условие – това ще е предимство. Целта е проектът да се реализира в рамките на 6 до 8 месеца, тъй като изтича програмният период. Ще направим необходимото, за да има продължение и разширение на проекта, и Стара Загора да получи нови автобуси, което със сигурност вече изцяло ще облекчи градския транспорт, трафика, движението. И заедно с електронните спирки мисля, че ще се получи един добър синхрон. За да може в дългосрочен план до 2020 г. с интелигентните системи за управление на трафика, с обновения тролейбусен и автобусен парк да има едно едно комфортно придвижване на всички жители и гости на града. Това е проектът, за който ще се борим. Знаем как, можем, но първо трябва да отблокираме европейското финансиране, за да тръгнат проектите и да няма спрени плащания. И второ – да насочим ресурс в проекта за градски транспорт. Което е абсолютно реалистично и постижимо.

“За да не губим време, обявяваме в момента обществена поръчка за автобусите – уточни кметът Живко Тодоров. – Така проектът ще придобие завършеност – с тях вече ще покрием 100% от периметъра на градския транспорт.”

Лиляна Павлова коментира и новината, че масово ще се санират панелни блокове в големите градове, в рамките на цялата страна, при едно бъдещо управление на ГЕРБ, която бе съобщена вчера от Бойко Борисов по време на откриването на предизборната кампания на партията. Идеята е с това безвъзмездно саниране да се даде възможност процесът да тръгне много по-бързо в партньорство с общините. Жилищните блокове ще се санират при дадено съгласие от всички живущи в тях. Много важна ще бъде инициативата на собствениците на сградите – да се съберат, да направят свои сдружения, да се регистрират. Държавата има желание да инвестира и да ги подкрепи, за да се удължи животът на панелките и да станат те по-красиви, по-топли и уютни.

Най-ярките примери за подобно отношение на държавата са Германия и Румъния, припомни Лиляна Павлова. В Германия след падането на Берлинската стена точно държавата чрез общините, със смесено финансиране, извърши масовото саниране на сградите. Това, което е направено в Румъния, е принципът, който ще се опитаме да приложим и тук – държавата да осигури в максимална степен ресурса, а общините да съфинансират, доколкото им е възможно. Ще има единни указания, утвърдена последователност в цветовете за добра визия и на града, а не само на отделните сгради.

“Няма да позволим частично саниране на отделни входове. Ще трябва да е целият блок – отначало докрай, за да е пълно. Освен че ще е по-красиво, така ще имаме и по-добра енергийна ефективност и по-висок процент на спестени средства. Кръпките на парче видяхме до какво доведоха. Нито е добра енергийната ефективност, нито се намаляват сметките, а блокът изглежда все така грозен – ето тук виждам един такъв. Както е с улиците – това говорихме с кмета на идване насам. Няма смисъл да се запълнят пет дупки, които след три дъжда ще бъдат отново отворени. Затова сега Общината инвестира в цялата улица – да бъде направена открай докрай. Така е и с блоковете” – заключи Лиляна Павлова.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн