Сергей Станишев участва в откриването на предизборната кампания на коалиция “БСП – лява България” в Стара Загора

STZAGORA.NET





Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев участва тази вечер в откриването на предизборната кампания на коалиция “БСП – лява България” в Стара Загора за предстоящите извънредни парламентарни избори на 5 октомври. Той дойде да подкрепи листата на коалицията в 27-ми Старозагорски избирателен район (с № 22 в бюлетината), водена от ексминистъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев.

В ДТ “Гео Милев” старозагорските социалисти честваха и 70-годишнината от 9 септември 1944 г. От името на НС на БСП и от свое име поздравителен адрес до старозагорските социалисти по случай празника изпрати председателят на Националния съвет на партията Михаил Миков. След кадри от антифашистката борба и слово на журналиста Александър Симов за съвременните измерения, пристрастия, отричане и изкривяване на историческата истина, пред събралите се в залата писмото на Михаил Миков прочете Донка Черковска, председател на Областния съвет на Българския антифашистки съюз.

“За събитията на и около 9 септември има създадени и напластени множество пластове разнопосочни интерпретации и всевъзможни фалшификации от различни позиции. За жалост през последните години критични към периода 1944-1989 г., мнозина се оказват безкритични към времето преди него – пише Михаил Миков. – Забравяйки ужаса на фашизма и милионите жертви. Истината е, че 9 септември е успешен завършек на антифашистката борба на българския народ, която е неразривна част от световната съпротива на демократичните и прогресивни сили срещу фашизма. Този принос изчиства образа на България пред световната демократична общност и е високо оценен при сключването на следвоенните мирни договори. Истината е, че 9 септември има решаващ принос за запазване на границите и териториалната цялост на България след края на войната. Истината е, че 9 септември побеждава с идеята за възстановяване на демокрацита в България и той е дело на различни по своя социален и политически облик партии и организации, на различни социални и етнически групи. Ръководна роля има Българската работническа партия, но наред с комунистите участват земеделците, социалдемократи, анархисти, безпартийни. Затова 9 септември е достояние на всички демократични и антифашистки сили, които сливат в едно цяло своите стремежи за демократична и социална промяна в България. В имто на тези, които отдадоха живота си за един по-справедлив, по-човечен, по-добър свят, в името на тези, които загинаха за бъдещето на нашите деца, ние сме длъжни да помним историята, да я пазим и следваме светлите завети, които са ни завещани. Честит празник!”

Утре, 9 септмеври (вторник), от 18 часа пред Братската могила в парк “5 октомври” социалистите и антифашистите в Стара Загора ще поднесат цветя и ще почетат с минута мълчание паметта на българите, загинали за идеите си.

“9 септември е пример за единение на левите и демократични сили в името на един по-светъл, по-хуманен и достоен свят – каза в словото си Валентина Бонева, председател на Общинския съвет на БСП в Стара Загора. – Нашият празник е не просто връщане към миналото с неговите идеали, демократизъм и съзидание, с емоционалната му наситеност и важните за обществото ни уроци и оценки. Нашият празник е началото на едно съдбовно за левите сили в България изпитание. Защото днес коалиция “БСП – лява България” повежда трудната битка в Старозагорския регион в изборите за 43-то Народно събрание. Социалисти, комунисти, социалдемократи, земеделци, патриоти и еколози, изразители на идеите и интересите на най-онеправданите слоеве в обществото, заставаме редом и ще се борим за доверието на хората и ще се борим в името на един по-достоен, справедлив и съзидателен живот. Правим това във време на обществена разуха, на разединение, на смяна на ценности. Във време на бедствия и човешки трагедии. Затова днес ясно заявяваме, че коалиция “БСП – лява България ще служи на идеалите за чиста и свята република, за социална справедливост и национална независимост. Листата на коалицията ни обединява в себе си имена на юристи, икономисти, учители, инженери, лекари. Всичките – хора с неоспорим професионален и управленски опит, и висок обществен авторитет. Безспорно достойнство на нашата листа е и това, че тя дава път и за утвърждаване на младите следовници на лявата идея. Това са личности с ясна позиция, с воля да отстояват идеите и ценностите на лявата политика.”


На сцената излязоха 22-мата кандидати за народни представители от коалиция “БСП – лява България” в Старозагорския избирателен район, с водач на листата Драгомир Стойнев, зам.-председател на Националния съвет на БСП, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски. В речта си пред старозагорските социалисти той заяви следното:

“Обръщам се към всички кандидати за народни представители да бъдат най-искрени с хората. Защото след тези избори искам в България да има стабилност и национално съгласие. Винаги съм си задавал този въпрос през годините: Защо България не живее по-добре? Защо не сме силни, както преди? Защо го има това разделение? И най-вече – въпроса накъде отива България. Преди два месеца се срещнах с едни от най-умните и интелигентни хора в България – като Антон Дончев, Любомир Левчев, Георги Марков. И те ми казаха следното: Българският народ се е уморил от разделение. Българският народ жадува за обединение. Българският народ иска национални цели, които да съберат енергията на всички граждани. За съжаление през тези години на преход успяват агресивните хора, тези, които опонират със злоба. И ние трябва да се обединим. Ние трябва да върнем отново нашите ценности – като родолюбие, образованост, семейство. Аз искам да живея в такава България. И в цялата си работа до момента – и като народен представител, и като председател на Социалната комисия, и като министър на икономиката и енергетиката, винаги съм защитавал националния и най-вече държавния интерес. Това, което се случи през тази година и половина, няма с какво да ни притеснява и от какво да се срамуваме. Защото ние обещахме стабилност и наложихме политика – и за икономическа, и за социална закрила. Обещахме, че ще подадем ръка на българския бизнес – и го направихме. Не случайно от началото на тази година има 50 хиляди нови работни места. Ако имахме възможността да продължим, това което бяхме обещали – 350 хиляди също щяха да бъдат създадени.

Неслучайно страната тръгна по пътя на икономическия растеж. 1.6% е ръстът. През последните 4 години не сме имали такъв растеж. Само че в големите градове, и най-вече в София, имаше едно шумно малцинство, което се опитваше да промени нашата работа. Но то беше далеч от реалността. Неслучайно по време на тази година нямаше нито една стачка. Макар че на втората седмица дойдоха синдикалистите, дойдоха миньорите и ме предупредиха: че ако не се предприемат действия, те ще излязат на улицата. Спомняте си случая с ВМЗ – Сопот. Хората отново бяха готови. Само че с конкретна политика ние отново вдъхнахме надежта у хората, че можем да променим нещата. Вървяхме по този път. Нито едно работно място не беше съкратено. Никакви средства не бяха спестявани от инвестиционни дейности. Колективният трудов договор бе подписан. Получаваха си редовно заплатите. Но само който не работи, той не греши. Вярно, че не успях да изпълня своето обещание в цялост относно “Ремотекс”. Но не позволих на частните интереси на бизнеса да извива ръцете на българската държава и българското правителство!”

Последен взе думата председателят на ПЕС Сергей Станишев.

“Нямаше как да пропусна това събитие в Стара Загора. Преди малко повече от 1 година имах честта да получа Вашето доверие като водач на листата на БСП, на Коалиция за България за предишните парламентарни избори. Благодаря за Вашата подкрепа. С нея победихме ГЕРБ в Стара Загора през май 2013 г. и ще го направим отново. Няма как днес, в навечерието на 9 септември, да не кажа и аз няколко думи за тази голяма, историческа дата в българската история. Защото моят баща беше един от българските антифашисти. И аз с това винаги съм се гордял. Защото тези хора – мъже и жени, младежи, възрастни, работници, селяни, интелигенция, най-различни – освен че се бориха за един светъл идеал, който е непобедим, който е вечен, жертваха живота си за него. Освен всичко останало, защитиха честта, достойнството на България, която беше вкарана като съюзник на фашистка Германия във Втората световна война. Този срам, този позор, го измиха със своята кръв тези мъже и жени. Дълбок поклон пред тях! И няма какво да ни обясняват колко демократична била България преди 9 септември. Не, не е била демократична. Гражданската война в България започва през 1923 година. С крайно десния фашистки преврат срещу законно и демократично правителство. Минава през бял терор, минава през много перипетии и изпитания, върви с различна интензивност, но никога не е стихвала. Девети септември е наистина народно дело. Анкета на БНТ преди години ясно показа какво мислят българите за него: че това е най-голямата дата в българската история до 20 век. Точка. Факт. Присъда на българското общество. Няма как една голяма дата да не разделя. Имало е и пострадали, имало е несправедливости, имало е грешки. Но поривът на 9 септември е благороден и демократичен. И затова зад него застават толкова много партии – и комунисти, и социал-демократи, и земеделци, и звенари, и много други, които са милеели за България и са искали да я видят различна – модерна, справедлива и достойна. И ние никога няма да се откажем от модернизацията, която беше извършена в България в периода до 1989 г.

Преди два дни се завърнах от Китай. Водих там голяма делегация на европейските социалисти. С шефа на чешкия парламент, лидери на партии, от ЕС. И видяхме как се развива тази държава. Изпитах уважение към тях, към тяхната последователност, труд и гигантски успехи за последните 30 години. Изпитах и яд. Защото ние имахме много повече дадености и възможности да се развием по-бързо, по-динамично, по-справедливо. Но това не се случи. И знам много добре колко изморени, обезверени са маса българи. И казват – пак трябва да ходим на избори. 25 години все не се получава. Хората задават въпроса защо трябва да ходят на избори, защо трябва да гласуват за “БСП – лява България”. И аз ще Ви кажа защо. Защото БСП и левицата са единственият шанс България да се развива динамично напред, справедливо, и хората наистина да имат значение. Не го преувеличавам. Преди години моят предшественик като лидер на – европейските социалисти – Пол Расмусен, бивш датски премиер, ми беше казал: “Този, който не се бори, не се брои. Никой не го слуша. Неговото мнение няма значение. За нашата листа тук, в Старозагорския регион, това не може да се каже. Ние винаги сме се борили и ще се борим за социална справедливост. За икономически напредък. За това, хората да живеят по-добре. С всеки месец, всяка година да чувстват поне малка промяна към по-хубаво.

Мина една година, която беше безкрайно тежка за БСП. Поехме кръста – труден за носене, почти непоносим, за да започне една нормализация и развитие. Да се създават работни места, хората да получават доходи. А за това трябва перспектива. Работихме неуморно през тази година. Без да спираме. Но не ни стигнаха силите. И това беше заложено още в изборния резултат, когато имахме 84 народни представители. Ако имахме 85, картината в парламента щеше да е различна. Щеше да има абсолютно мнозинство и нямаше всеки ден да се мисли дали ще има кворум или няма да има кворум. Много трудности преживяхме. Но БСП, всички Вие, няма от какво да се срамувате и страхувате. Защото за тази година за обикновения българин беше направено в пъти. 50 хиляди работни места за половин година бяха разкрити.

Мина една година, която беше безкрайно тежка за БСП. Поехме кръста – труден за носене, почти непоносим, за да започне една нормализация и развитие. Да се създават работни места, хората да получават доходи. А за това трябва перспектива. Работихме неуморно през тази година. Без да спираме. Но не ни стигнаха силите. И това беше заложено още в изборния резултат, когато имахме 84 народни представители. Ако имахме 85, картината в парламента щеше да е различна. Щеше да има абсолютно мнозинство и нямаше всеки ден да се мисли дали ще има кворум или няма да има кворум. Много трудности преживяхме. Но БСП, всички Вие, няма от какво да се срамувате и страхувате.

Правителството спря да съществува, защото БСП постави ясни условия пред нашите партньори. И казахме: Искаме политическо говорене. Искаме справедливо разпределение на права и отговорности. Не можем да допуснем никой да преяжда с власт. Беше ни отказано и затова отиваме на предсрочни избори. Това цяла България трябва да го знае. И затова днес “БСП – лява България”, нашата листа, искаме доверие, за да имаме сила да реализираме това, което искаме. Гледате със сълзи на очите кадри от антифашистката съпротива. Гледате с носталгия и обида заводите, които са били изградени, а днес са разрушени. Гледайте! Подкрепете ни! Не искам повече в България денят за размисъл да бъде след парламентарните избори. И хората да кажат – леле-мале, какво направихме! Така беше на Европейските избори. Много наши членове и симпатизанти не гласуваха. Какво си направихме? Какво направихме на държавата? Вреда, щета. И сега виждате как без избори ГЕРБ фактически вече се държат като управляващи. Така ли е? Имат едно марионетъчно правителство в лицето на служебното, което работи за монополите, срещу хората, което се държи реваншистки. Което е абсолютно нелегитимно обществено да прави такива сериозни промени, каквито прави. Ще стоим ли? Ще ги гледаме ли безучастно? Не! БСП е партия, която е силна. Искам това да проличи в кампанията. Искам на тази кампания всеки един от нас да даде всичко от себе си, за да можем да защитим нашата кауза, в която вярваме, и да можем да дадем перспектива за България. България днес наистина се нуждае от съгласие, от нормализация. БСП може да я даде, защото е била винаги партия на разума, на съгласието. Но ще трябва да бъдем силни, за да можем да го направим. Трябва да имаме най-голямата парламентарна група. За да налагаме вашия дневен ред на парламента и на правителството. И никъде не е казано, че изборите са предрешени. Който е мислил така, винаги е бил излъган. Защото българският народ има много здраво чувство и преценка. И искам всички да си свършим работата.

Много съм доволен, че Драго Стойнев, заместник-председателят на партията, води листата тук, в Стара Загора. Защото той е човек с амбиция, иска да свърши работа, думата му тежи. За една година направи толкова много за енергетиката, за хората, които работят в енергийния отрасъл, изобщо в цялата икономика. Познавам лично мнозина от листата. Това са хора достойни, енергични. Затова – дайте да си свършим работата. Дайте да покажем, че БСП не само има виждане за здравеопазване, за защита на публичния му характер, за образование – как да се промени, за работеща икономика и социална справедливост. Но имаме и силата да го направим. За това иде реч на тези избори. И ако го направим този път и не проспим изборите, и не се ослушваме, и не мрънкаме – един за едно, друг за друго, тогава на 5 октомври ще можем да си кажем тази дума, която “БСП – лява България” заслужава. А тя е – победа!”
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн