В Стара Загора тържествено отбелязаха 129-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

STZAGORA.NET



Въпреки дъжда, тържественият общоградски ритуал за поднасяне на венци и цветя, организиран от Община Стара Загора започна точно в 10,30 ч. в парк „Пети октомври”.

Пред паметника на защитниците на Стара Загора бяха поднесени венци и цветя от Община Стара Загора, Общинския съвет, Старозагорски гарнизон, Териториална дирекция Национална сигурност, обществени и политически организации, много граждани. Тържествено слово за историческото значение на Съединението произнесе командирът на от Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Илиев. Присъстваха председателят на Общински съвет Емил Христов, зам.-кметът Иванка Сотирова, общински съветници, представители на политически организации, общественици и граждани.

В ритуала участва почетен караул, духов оркестър и знаменна група от бригадата.

По традиция на този ден в 11.00 ч. на лятната сцена на Драматичния театър започна тринайстото издание на Песенния празник на туристическата песен „Средногорско ехо”. В него участват хорови формации от Стара Загора, Асеновград, Самоков, Велико Търново, Горна Оряховица, Казанлък, Сливен, Дупница и Севлиево.

Днес в с. Християново, което има празник на този ден, ще бъде открита новата сграда на читалището в селото, в която общината е инвестирала 155 хил.лв. собствени средства. В 18,30 ч. новото читалище ще бъде открито и тържествено осветено от отец Борис Стамов, а за всеки ще има курбан, питка и бира.

6 септември е празник и на селата Пряпорец, Остра могила, Малко Кадиево, Стрелец и Християново. В с. Пряпорец, в салона на НЧ „Христо Ботев 1928″ от 12.00 ч., ще се изнесе празничен концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре”. В с. Остра могила и в с. Малко Кадиево празникът ще бъде отбелязан с фолклорна програма на площада, съответно от 12.00 ч. и 13.00 ч., а в с. Стрелец от 18.00 ч. Общински ансамбъл „Загоре” отново ще се представи с програма.
#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн