Представители на села, протестиращи срещу кариера, се срещнаха със зам.-областния управител

STZAGORA.NET

Позицията на протестиращите изрази председателката на инициативния им комитет Петранка Ризова

Заместник-областният управител в Стара Загора Теодора Иванова се срещна днес с кметове от областта и представители на инициативния комитет, протестиращи срещу Решение по оценка на въздействието върху околната среда № 8-6/2013 г. на РИОСВ – Стара Загора, одобряващо инвестиционно предложение за добив на варовик и доломит в местността „Кереч Търла”.

Протестиращите акцентираха основно недоволство си от одобряването на инвестиционното предложение, настояваха за спиране на концесията и потърсиха съдействие подготвената от тях жалба да бъде изпратена до Министерството на околната среда и водите. Те изказаха опасения, че изграждането на кариерата ще наруши равновесието на природата в цялата Старозагорска област. Като важен аргумент бе изтъкната вредата на концесия върху наличието на археологически находки в региона, замърсяването водите на р. Тунджа и подлагането на ежедневен риск от замърсеност на 11 000 души.

Теодора Иванова увери присъстващите, че входираната жалба на 15.08.2014 г. в Областна администрация Стара Загора ще бъде администрирана, а главният юрисконсулт на Областна администрация ще разгледа отговора на МОСВ, тъй като такъв все още не е постъпил в администрацията.

На срещата присъстваха Косьо Косев, кмет на община Николаево, кметовете на селата Руманя, Едрево, Дълбоки, Крива круша, Братя Кунчеви и Оряховица и представители на инициативните комитети на с. Едрево, с. Оряховица и с. Братя Кунчеви, Татяна Кирилова, Главен секретар на Областна администрация и Ваня Панова, главен юрисконсулт на Областната администрация.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн