Ивайло Калфин: Почти 90% от отговорите в анкетата на ПП АБВ се отнасят до активната демографската политика и до превръщането на образованието и здравеопазването в основен национален приоритет

STZAGORA.NET
Почти 90% от отговорите в анкетата, която ПП АБВ разпространи сред българите като допитване, се отнасят до активната демографската политика и до превръщането на образованието и здравеопазването в основен национален приоритет. Това съобщи на пресконференция зам.-председателят на партията Ивайло Калфин. Анкетата с 11 приоритетни за държавата въпроса беше разпространена в началото на месеца и цели да изиграе ролята на своеобразно допитване за нагласите на избирателите по отношение на приоритетните и неотложни за решаване национални въпроси. Днес Ивайло Калфин обобщи резултатите от нея.

Втори по приоритет е въпросът за намаляване на държавните субсидии за партиите, премахване на партийните назначения и квоти в бордове, фирми, в администрация, заедно с граждански контрол на държавните институции. Реформата в съдебната система се нарежда след това като важна тема. Това са трите въпроса, които печелят най-убедително подкрепа сред избирателите, обясни Калфин.

Сред останалите приоритети е този планиране за национално и регионално развитие на страната, обвързани със 7-годишната финансова рамка на ЕС, насочени към осигуряване на работни места и по-високи доходи.

Останалите приоритети българите са подредили както следва:

* Въвеждане на минимално почасово заплащане на труда, заплащане за извършена работа у нас от 4 лева на час;

* Смесена избирателна система – мажоритарен избор на половината от народните представители;

* Справедлива данъчна система – пренасяне на тежестта към високите лични доходи и едрата собственост – въвеждане на прогресивна данъчна скала на три равнища: запазване на 10% данък за ниските доходи, 15% за средните и 20% за високите доходи. Въвеждане на данък върху операциите на финансовите пазари и данък за едрото наследство;

* Създаване на агенция за борба с корупцията по високите етажи на властта, равноотдалечена от институциите;

* Поддържане на армия, способна да гарантира военната сигурност на страната. Възстановяване на военно-промишления комплекс;

* Референдум за нова конституция, вкл., промяна на държавното устройство – установяване на президентска република.

Това са въпросите, които печелят над 70% от отговорите в анкетата на ПП АБВ, каза Ивайло Калфин. Общо 87 974 избиратели се включиха в допитването на АБВ. „За нас това означава, че темите са добре подбрани, може би, при определянето на националните приоритети, хората очакват нещо, което да се случи веднага“, коментира зам.-председателят на ПП АБВ. Сред интересните предложения, получени успоредно с анкетата, са тези за мандатността – не повече от два мандата за депутатите, кметовете – не повече от три и мандатност за училищните директори. Избирателите са предложили още закон, който да ограничи университетските преподаватели до дейност в два университета, ограничаване на правата на банките и частните съдебни изпълнители. Има и въпроси за търсене на отговорност за целия процес на приватизация у нас по време на прехода. И това са въпроси от изключителна важност и дават картина за нагласите на избирателите – какво те искат и очакват да се случи след изборите, подчерта Ивайло Калфин.

Още по темата: АБВ – Стара Загора разпространи въпросите на национално допитване как да бъде възродена България
#

споделяне на връзка

2 коментари on “Ивайло Калфин: Почти 90% от отговорите в анкетата на ПП АБВ се отнасят до активната демографската политика и до превръщането на образованието и здравеопазването в основен национален приоритет”

  • Увалиец wrote on 1 септември, 2014, 6:09

    Това са “широканците ” на Сакъзов,които Г.Кирков наричаше “катраниците” на буржоазията.Не случайно след 10-ти ноември “демократите” наименуваха на едно от първите места булевард в София на Я. Сакъзов.

  • Анонимен wrote on 1 септември, 2014, 11:50

    Аналогиите с миналото не са твърде уместни днес. След като вдясно има цял грозд от партии, защо и вляво да няма алтернатива? Нека има възможност за избор. Друг е въпросът, че между АБВ и БСП не би трябвало да съществува антагонизъм.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн