АБВ – Стара Загора разпространи въпросите на национално допитване как да бъде възродена България

STZAGORA.NET
Д-р Евгений Желев ще организира участието на АБВ в парламентарните избори на 5 октомври, но без да участва в листата

АБВ – Стара Загора представи програмата на партията и едноименната коалиция за извършване на коренна промяна в обществено-политическото и икономическото положение в България. Тя бе оповестена под надслов “За възраждане на държавността чрез президентска република”. Програмата включва три основни цели, заявени в предизборната платформа на АБВ, сподели пред медиите днес председателят на общинската организация в Стара Загора Илия Златев. Те са следните:

* Възстановяване на държавността – дълбока реформа на държавното устройство, институциите и съдебната власт;
* Коренна промяна на политическия модел – промяна на избирателната система и партиите;
* Предотвратяване на демографския срив и възраждане на нацията – икономическо, социално, образователно, културно, духовно.

За постигането на тези цели коалиция АБВ се обръща в национално допитване към всички българи да заявят мнението си по 11 възлови въпроса. Те са разпечатани в специална листовка, която може да бъде попълнена от всеки:

1. Референдум за нова конституция, включително промяна на държавното устройство – установяване на президентска република. (По-омекотен вариант от тези в САЩ и Русия, от типа на тази във Франция. Ако тази промяна бе направена по-рано, България нямаше да изгуби последната година под управлението на досегашното правителство, като то щеше да бъде разпуснато от президента много по-рано, коментира Илия Златев.)

2. Смесена избирателна система – мажоритарен избор на половината народни представители.

3. Трикратно намаляване на държавните субсидии за партиите (от 11 лв. на спечелен глас годишно, както е сега – на около 4 лв. вбъдеще). Премахване на партийните назначения и квоти в бордове на фирми и в администрацията. Граждански контрол върху партиите и институциите.

4. Реформа на съдебната система. Изборност и мандатност на съдиите. Премахване на партийните квоти при избора на ВСС. Намаляване от 7 на 5 години на мандата на Главния прокурор и избирането му от парламента.

5. Създаване на агенция за борба с корупцията по високите етажи на властта, равноотдалечена от институциите.

6. Поддържане на армия, способна да гарантира военната сигурност на страната. Възстановяване на военно-промишления комплекс.

7. България – енергиен център на Балканите. Изграждане на АЕЦ “Белене”, VII реактор на АЕЦ “Козлодуй” и ускоряване строителството на “Южен поток”.

8. Планове за национално и регионално развитие на страната, обвързани със 7-годишната финансова рамка на ЕС, насочени към осигуряване на работни места и по-високи доходи.

9. Справедлива данъчна система – пренасяне на тежестта към високите лични доходи и едрата собственост – въвеждане на прогресивна данъчна скала на три равнища: запазване на 10% данък за ниските доходи, 15% за средните и 20% за високите доходи. Въвеждане на данък върху операциите на финансовите пазари и данък за едрото наследство.

10. Въвеждане на минимално почасово заплащане на труда, заплащане на извършена работа у нас от 4 лева на час.

11. Активна демографска политика на дългосрочни инвестиции преди всичко в децата и младото поколение, в човешкия капитал на нацията. Превръщане на образованието и здравеопазването в първостепенен национален приоритет.

Тези цели и задачи изискват политическа воля за постигането им, национално съгласие и управление с уча и таланта на цялата нация, заявява ПП АБВ.

До края на август в Стара Загора всеки може да попълни анкетна карта в клуба на АБВ бул. „Руски” 26. Не е задължително даващият мнението си да е член или симпатизант на партията. “Колкото повече хора се включат в допитването, толкова по-ясно ще се се очертаят приоритетите. Всяко мнение е ценно за нас” – заявяват от АБВ.

Все още в АБВ не са обсъждани имена за листата на коалицията за парламентарните избори на 5 октомври. Към 20 август ще се състои среща-заседание на Националния съвет на партията, от който се чака първата конкретика, съобщи участвалията в брифинга член на НС на АБВ Тихомир Димитров. Според него не се очаква натиск от центъра регионалните листи да бъдат оглавявани от спуснати от София личности. Според Димитров вероятно е и това, че членът на Изпълнителния съвет на ПП АБВ д-р Евгений Желев ще организира вота, но без да участва в старозагорската листа.

Целта-минимум на АБВ е постигането на 4-процентен резултат на изборите. Тя може да бъде и значително надхвърлена, ако се изравни съществуващият по времето на Евроизборите дисбаланс в популярността на водената от Георги Първанов партия и коалиция в различните региони на страната. В Благоевград, Перник, Монтана, Варна и др. тя е висока, в Бургас, Пловдив, Сливен и др. – не толкова. Стара Загора е по средата, въпреки че в централната градска част АБВ е получила 7,8% от гласовете на изборите за Европарламент, като има секция дори с 13%. Но към периферията процентът пада. В селата са постигнати 2% популярност на АБВ. Добри резултати АБВ има също така в Казанлък, Раднево и Чирпан.

“За мен в БСП нещата не вървят – коментира Илия Златев. – Какво значи една партия да има двама председатели? Статуквото е победило, няма развитие”.

В днешната среща с журналисти от страна на общинския съвет на АБВ участваха и членовете му д-р Фани Михайлова и Светлозар Димов, експерт в Търговско-промишлената палата, бивш главен еколог на Община Стара Загора.

#vvv

spodelime.com

1 коментар on “АБВ – Стара Загора разпространи въпросите на национално допитване как да бъде възродена България”

  • Васко Кабаиванов wrote on 6 август, 2014, 22:36

    ДA!!! – ЗА БЕЗУСЛОВНОТО РАЗШИРЯВАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ВЛАСТ! След като президентът на Република България се избира пряко от НАРОДА, т.е. СУВЕРЕНА, по презумпция той става пряк носител, изразител и пазител на тази ВЪРХОВНА ВЛАСТ! Президентът трябва да може да назначава премиера, както и при необходимост със свой Декрет да разпуща парламента, да обявява референдум по национално значими казуси, да извършва и други конституционно съобразни дейности в интерес на СУВЕРЕНА. Още през 18-и век идеологът на държавното устройство във Франция Шарл дьо Монтескьо, при когото се въвежда разделението и независимостта на трите власти – изпълнителната, законодателната и съдебната, налага принципа “ВЛАСТТА ДА СЕ ВЪЗПИРА С ВЛАСТ”. Именно президентът трябва да бъде властовия стожер и коректив в дейността на политическите сили, а не както понастоящем има само представителни функции и дори не може да отхвърля противонародните и уродливи законодателни инициативи на едно парламентарно мнозинство, тъй като всяко негово вето относно даден законопроект се “събаря” с обикновено мнозинство. Тази конституционна аномалия относно президентските правомощия създава предпоставки както за опорачаване на демократичните ценности и безпорядък в обществено-политическия живот, така и за неконтролируеми корупционни практики, на каквито сме бездиханни свидетели и жалки потърпевши…


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн