Наша белошипа ветрушка си доведе съпруг от Африка, отгледаха поколение

STZAGORA.NET

Женска белошипа ветрушка (вид дребен сокол), отгледана във волиерите на “Зелени Балкани” и пусната след това на свобода, си доведе красив партньор от Африка след първата й миграция за презимуване в топлите страни. Заедно с него те отгледаха чудесно ново поколение ветрушки. Ето историята, разказана от сътрудник на “Зелени Балкани”:

Първите белошипи ветрушки, внесени от Испания, бяха пуснати на свобода от Зелени Балкани през лятото на 2013, в село Левка, Свиленградско в рамките на проект Възстановяване на белошипата ветрушка, LIFE11 NAT/BG/360. Наесен те поеха опасния път към Африка, а ние затаихме дъх в тяхното очакване да се върнат в модула за освобождаване.

Каква беше нашата изненада, когато сред първите долетели от Африка птици заедно с нашите миналогодишни питомци пристигна и дива възрастна мъжка птица. Тя рязко се отличаваше от всички други “наши” мъжки по наличието на отличителните сиви препаски по крилата, които се появяват при мъжките птици след втората им година. На фона на него всички останали мъжки изглаждаха доста семпло.

В екипа на Зелени Балкани веднага започнахме да го наричаме “Дивият мъжки”, понеже не е от птиците, пуснати от нас, а произхожда от естествена – “дива” колония. Е, разбира се, освен по оперението той се отличаваше и по това, че нямаше никакъв пръстен по краката. Заради това в протоколите за мониторинг беше записан като NoRM (No Ring Male). В крайна сметка по време на гнезденето бе заловен в гнездовата кутия и опръстенен както всички останали, след което започнахме да го наричаме по името на цветния пръстен – BTD (би–ти-ди). От сега нататък красивият мъжки с код BTD ще се нарича Одрис, по името на древния тракийски цар, живял по тези земи, в които сега лети и новия носител на гордото му име.

И така… Буквално ден-два след пристигането си го видяхме да интимничи с една от “нашите” миналогодишни женски. Това ни наведе на мисълта, че всъщност двойката се е сформирала още по време на прелета, а може и по-преди по време на зимуването. Един вид нашата женска си беше довела мъж от чуждо село! И така – те станаха първата двойка, която загнезди в Левка и снесе яйца!

Одрис беше най-примерният баща – ловуваше и хранеше неуморно. Ние се възползвахме от това и му „подлагахме“ за осиновяване и доотглеждане и други малки. Той остана най-дълго хранещият мъжки. Даже когато излетяха и приемните му пиленца, още няколко дни продължаваше да носи храна и като не намираше никой в гнездилката, стоеше умислен по перваза на клетката, докато някое от стоящите около модула малки нахално му отнемаше донесената плячка. Каква по-голяма радост за един грижовен баща!

Одрис е един от двамата гнездещи мъжки в Левка, които бяха екипирани с радиопредавател, за да определим жизнената територия на колонията. Чрез радиотелеметрия бяха получени за пръв път точни данни за района, обитаван от колонията.

И така, Одрис е специален, защото има множество титли:
- Първата дива птица, приобщена към колонията в Левка;
- Първата дива птица, размножавала се в колонията;
- Първата мъжка птица, сформирала двойка в колонията;
- Първата възрастна птица, кръстена в рамките на нашата програма.

Кръщаването е символичен акт на дарение, при който вие подпомагате цялостната ни програма за възстановяване на белошипата ветрушка в България.

В същото време така вие давате име на една от многото птици, които са се размножили при нас, внесени са от Испания или в случая – на една дива птица, която сме „приобщили“. Така те вече “влизат в историята” не със своите кодови имена, а с даденото от вас име!

Чрез осиновяването на белошипа ветрушка, кръщаването или друга форма на дарителство Вие ни оказвате незаменима подкрепа!

Завръщането на един вид е дългосрочна консервационна програма. В момента 75% от средствата за нея се осигуряват от програма “Лайф+” на Европейския съюз, в рамките на проекта, ръководен от “Зелени Балкани” – “Възстановяване на белошипата ветрушка – LIFE11 NAT/BG/360″, както и с подкрепата на партньорите от DEMA и EuroNatur. Останалите 25% от средствата трябва да осигурим ние, с подкрепата на своите съмишленици и донори. Тези средства се използват за поддържането на Модул за адаптация и освобождаване на белошипи ветрушки в село Левка, отглеждането на птици в Испания и тяхното транспортиране до България, връщането им в природата, както и за последващите грижи, мониторинг и опазване.

Вие също може да станете осиновител, кръстник или да дарите сума по ваш избор!
Научете повече как – тук >>
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн