Раздут щат и хаос в отчитането на водомерите констатира при завръщането си във ВиК инж.Румен Райков

STZAGORA.NET


Управителят на “ВиК” ЕООД – Стара Загора инж.Румен Райков събра днес медиите на първа пресконференция по повод възстановявянето му начело на дружеството – година и нещо след отстраняването му през лятото на 2013 година от новото по онова време правителство на Пламен Орешарски.

Първата констатация, която той направи след едногодишното си отсъствие бе, че през това време щатът е бил раздут от заменилия го на поста инж.Радостин Миланов с 60-80 човека. “По тази причина ще се наложи постепенно редуциране до нормалната за дружеството численост от около 800 души. Важното е, че инженерите са запазени” – каза управителят.

Издадените пък от непосредствения му предшественик Мирослав Желев, който се задържа на поста месец и половина, заповеди за уволнение на няколко служители на ръководни длъжности, изглежда така и не са били връчени по законния ред и най-вероятно ще останат без последствия.

Редуцирането на раздутия личен състав е принудителна стъпка, мотивирана от хроничното безпаричие на дружеството – ВиК Стара Загора от години изплаща 10 млн. лева такса “Водоползване” на държавата – всеки месец от 60 до 150 хиляди лева, която не е била издължавана в годините преди 2006-та, откакто той е начело на дружеството, обясни Румен Райков.

Другите големи разходни пера на ВиК – Стара Загора са месечният разход на ток за помпите, с които водата се изтласква към Стара Загора през Средна гора от кладенците в поречието на Тунджа – от 600 до 800 хиляди лева, както и още долу-горе толкова за заплати.

На въпрос ще продължи ли заварената политика за събиране на неиздължени такси от водоползвателите чрез форми на активно въздействие, инж.Райков отговори, че не е привърженик на инкасацията чрез “ритане по кокалчетата и чукане по вратите” и няма да толерира подобни методи.

Съществен проблем, който той заварва, е прекратеното дистанционно отчитане на модерните електронни водомери, от които в Стара Загора вече са поставени към 25-30 000 броя (при 220 000 водомера общо в региона, включващ и община Тополовград). Това е станало заради отстраняването през последната година от процеса на отчитане на фирмата, която не само внася новите водомери, но и сваля показанията от тях. “Поискали са от нея да продължи да внася водомери – обем за 100 000 лв., но не са изпълнявали през това време договора за отчитането, което е само за 10 000 лв. Няма логика в това. Договорът не е прекратен, само че не е бил и изпълняван. Опитали са се да отчитат водомерите сами, но не са успели, тъй като са използвали непригоден за целта софтуер” – отбеляза инж. Райков. Вследствие на което е настанал хаос в отчитането на електронните водомери. “Налице са например данните за съответния блок, но не е ясно кое показание за кой апартамент се отнася” – уточни той. Това е ставало въпреки изричното настояване на фирмата-доставчик и отчетник да ползват нейните оригинални файлове с данни, които тя е пожелала да предостави на дружеството записани на дискове.

В резултат на допуснатия батак в дистанционното отчитане са назначени цяла група нови инкасаторки, а някои абонати сега ще получат накуп сметките си за няколко – до 6, последователни месеца. 1500-2000 нови водомера заместват с автоматиката си труда на една инкасаторка, уточни инж. Райков. Те са много изгодни, с гаранция от 7 до 15 години, но вбъдеще при монтирането им ВиК ще доставя безплатно на абонатите си само електронната “шапка”, докато основното тяло на водомера ще се заплаща от потребителя.

Цената на водата в Стара Загора и региона няма да бъде променяна. Има достатъчно вода, за да се гарантира нормалното водоснабдяване на целия регион. От вчера обаче има спукана тръба на 52-километровия водопровод от Дунавци към Стара Загора. Аварията е станала край с. Копринка и по нея се работи. Заради нея от кладенците в терасата на Тунджа край Ягода-Шаново е увеличено подаването за Стара Загора от обичайните 900 литра в секунда на 1100. Голямо удобство е възможността при необходимост големи водни количества да бъдат пренасочвани от Казанлък към Стара Загора и обратно, припомни инж. Райков.

Нулева толерантност ще наложи ВиК – Стара Загора и спрямо случаите на незаконно присъединяване на домакинства към водопреносната мрежа в квартал “Лозенец”, каза в заключение на срещата си с медиите инж. Румен Райков.

Още по темата: От днес инж.Румен Райков отново е управител на ВиК – Стара Загора
#vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн