Общинският приют в Стара Загора обяви акция за осиновяване, спира да приема изоставени от собствениците им кучета

STZAGORA.NET

„Осинови куче – спаси живот!“ Под това мото Общинският приют за безстопанствени животни в Стара Загора провежда акция за осиновяване на близо 80-те обитатели на приюта. Кучетата са на различна възраст, някои от които новородени. За целта е създаден специализиран сайт (http://priut.starazagora.bg/index_bg.html), на който се публикуват снимки на обитателите в приюта, както и информация за реда при осиновяване на животните. Подробно са разяснени и предимствата на осиновяването на домашен любимец точно оттам.

Кучетата са обезпаразитени, кастрирани, имат задължителна ваксина срещу бяс и се получават напълно безплатно – само срещу лична карта и попълване на документ по образец. А според общинската Наредба за реда и условията при отглеждане на животни в населените места, собствениците на кастрирани животни не плащат данък за тях.

Осиновяването от приюта доби особено голяма популярност след появата му в социалната мрежа. На Фейсбук страничката „Общински Приют за безстопанствени животни – Стара Загора“ могат да се видят снимки на всички чакащи за осиновяване животни. Дарителите на приюта също получават благодарности и доза внимание чрез нея.

“Всичко това помогна и се радваме на голям интерес към осиновяването на кученца за домашни любимци, но популярността ни има и отрицателна страна” – обясняват общинските служители от приюта. Напоследък все по-често стопани от съседни общини и области (които нямат свои приюти или са запълнени) идват при нас с желание да изоставят доскорошните си домашни любимци, поясняват те. Поради това наскоро приютът обяви във фейсбук-страницата си, че за известно време няма да приема доброволно предадени от собствениците им кучета. „Ще насърчаваме осиновяването като процес, за да може повече животни да намерят грижовни стопани, а не да бъдат връщани обратно на улицата, защото отглеждането при нас е с временен статут“ – пишат служителите.

В момента съоръжението е запълнено с животни до краен предел. Капацитетът му е предназначен за 50 кучета, а в момента подслонява почти два пъти повече четирикраки. Поради това в момента там се настаняват избирателно животни и само ако придружителят представи лична карта с адресна регистрация в Стара Загора.
#

spodelime

1 коментар on “Общинският приют в Стара Загора обяви акция за осиновяване, спира да приема изоставени от собствениците им кучета”

  • натали wrote on 15 август, 2014, 16:48

    още от утре започва изоставянето на ненужни кучета по Аязмото


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн