Лични асистенти помагат в домовете на хора с физически увреждания в Стара Загора

STZAGORA.NET

Община Стара Загора завърши проект „Помощ в дома за лица с увреждания в Община Стара Загора” на стойност 235 602 лв. Той продължи 18 месеца и се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз.

От подалите документи 149 кандидат потребители, са били сключени договори с 91, като резултат от проведените 5 кампании за набиране на потребители на услугата „Личен асистент”. Предоставени са услуги в продължение на 12 месеца с обща продължителност 58 752 часа.

От подалите документи 92-ма кандидати за длъжността „Личен асистент”, са проведени интервюта със 79 от тях, а са одобрени 61 кандидати, отчете ръководителят на проекта д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности” в общината. С 38 от одобрените лица има сключени договори. Проведени са и обучения за личните асистенти.

Потребители на услугата са лица с трайни увреждания – 90% и над 90% трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и деца с 50 на сто или над 50 на сто вид и степен на увреждане. Предоставяните услуги включват дейности за лична помощ, за социална подкрепа и социално включване, както и за помощ при комунално-битови дейности.

Дейностите за лична помощ обхващат услуга при поддържане на лична хигиена, при хранене, при вземане на лекарства, рехабилитационни услуги, придлужаване до болница и др. Социалната подкрепа и включване се изразява в помощ при общуване и осъществяване на социални контакти, посещения на културни мероприятия, писане на писма, заявления и др. В помощта при комунално-битови дейности влизат пазаруване, почистване на жилищата, заплащане на услуги, приготвяне на храна и др.

За предоставянето на услугата потребителите заплащат такса в зависимост от личните доходи. Личните асистенти получават за работата си малко над 2 лв. на час, или около 336 лв. на месец, уточни д-р Тодорова, като допълни, че след последните промени размерът на месечното възнаграждение вече е надхвърлил минималната работна заплата за страната.

През последното тримесечие на 2014г. Община Стара Загора възнамерява да разкрие 3 длъжности личен асистент към домашния социален патронаж. Те ще се финансират от общинския бюджет.

Потребителите имат интерес към услугата „Личен асистент”, но тъй като няма стандарт като държавно-делегираните дейности, засега тя се финансира по проекти, каза още д-р Тодорова. Тя уточни, че през новия програмен период вероятно също ще има схеми по оперативните програми за финансирането им, но се надява за гарантиране на устойчивост да се осигури финансирането на тази социална услуга чрез държавния бюджет.

Партньори на Община Стара Загора по проекта са Бюрото по труда и Дирекция „Социално подпомагане”.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн