Декларация на Граждански клуб ЛИПА Стара Загора относно събарянето на незаконни постройки

STZAGORA.NET
Eмблематичният за Стара Загора парк Аязмото, създаден от Митрополит Методи Кусев преди повече от 100 години, десетилетия наред беше унищожаван пред очите на цялата ни общественост и с мълчаливата благосклонност на административните власти, призвани да отстояват и налагат спазването на законите. Изсичаха се дървета, завладяваха се общински терени, изграждаха се незаконни постройки, създаде се цял незаконен квартал…

Преди няколко дни под защитата на жандармерия, заобиколени от телевизионни камери, багери премахнаха 55 незаконни постройки. След толкова дълго бездействие от страна на властите, незаконните постройки се бяха превърнали в домове за създателите си, в мястото където те раждат и отглеждат децата си. Затова и събарянето им предизвика много лични трагедии. То предизвика много протести „против”, защото не е хуманно, предизвика и много силна обществена подкрепа, защото най-сетне някой прояви решимост за възстановяване на законността.

В правовата държава – в онази, в която всички искаме да живеем, спазването на закона не е медийно събитие, белязано с жандармерийско присъствие и сълзи. В онази държава, в която всички искаме да живеем, администрацията работи ежедневно и премахването на незаконни постройки е своевременно – преди те да бъдат завършени и да се превърнат в домове. То е постоянна грижа на властите, като почистването и ремонта на улиците, като събирането на данъците и т.н.

В държавата, в която живеем, забавеното и избирателното прилагане на закона граничи с беззаконието, предизвиква го и го поощрява. Ако искаме да променим това, събитията от изминалата седмица ни поставят въпроси, изискващи задължителен отговор: да подкрепим кмета, че е започнал или да го критикуваме, че е закъснял? Защо се стигна до тук и какво ще последва утре… след месец, след години…

В търсене на отговора дискутирахме цяла седмица. Може ли ситуацията да се оцени еднозначно? Може ли да имаме обща позиция? Всеки от нас вижда различни нюанси в тази толкова сложна ситуация, но сме обединени за това, че сегашната ситуация е само последица от истинските проблеми на обществото ни.

Истинските проблеми са:

• липсата на адекватна обществено отговорна политика спрямо ромските
общности и продължително пренебрегване на закона;
• системната употреба на държавните и общински структури за политически
и користни цели, вместо за защитата и постигането на обществените интереси.

Пред камерите и микрофоните на журналистите засегнати от събарянето на къщите им хора изнесоха множество данни за получени през годините обещания за узаконяване на незаконните жилища от политици и управници с цел привличане на ромски гласове по време на избори или с други цели.

Съзнавайки истинските проблеми, ние сме единни и затова, че цената, която ще плати старозагорският данъкоплатец за събитията от изминалата седмица (не само за разходите за провеждането ?, но и за евентуални съдебни обезщетения) ще си струва единствено и само ако тя не остане еднократно събитие, а постави началото.

Проблемите не могат да бъдат решени с еднократна акция. Събитието е емблематично и никой не трябва да бъде безучастен, защото всички сме част от проблема и всички заедно можем да намерим решението.

Крайно време е държавата във всичките ? проявления (общинска и държавна администрация, съдебна власт и др.) да започне да прилага законите ясно, последователно, незабавно и еднакво спрямо всички, без да забравя, че прилагането на законите е дейност в служба на обществото и на всеки негов член.

Крайно време е прокуратурата да се самосезира и да приложи цялата строгост на закона, ако установи действително купуване на гласове, подкупи или престъпно бездействие на администрацията, която е била длъжна да предпазва града ни от незаконно строителство. Крайно време е гражданското общество да престане да толерира мълчаливо администрацията, когато тя не изпълнява функциите си или ги изпълнява не по предназначение.

Настояваме общинските и държавни власти да проявяват ежедневна решимост в работата си – незаконните постройки са еднакво незаконни, независимо дали се намират в парк, в междублокови пространства, в селата или другаде. Нарушенията на обществения ред и на закона трябва да бъдат своевременно санкционирани и отстранявани. Това е работата на администрацията, за която ние данъкоплатците плащаме. Ако тази работа се върши съвестно и отговорно, няма да имаме поводи да се питаме – това ли са държавата, в която искаме да живеем и градът, в който искаме да отглеждаме децата си.

Общинските и държавните власти са длъжни да продължат отвъд медийното събитие. Необходимо е да привлекат експерти и граждански организации, с чиято помощ и активно участие в кратък срок да се приложи цялостно и балансирано решение на проблема с незаконните постройки, в което да се отчита и хуманитарния му аспект.

Ние, членовете на Граждански клуб ЛИПА, сме готови да участваме в търсенето на мъдри и устойчиви решения и бихме застанали зад прилагането на всяко такова решение в защита на законността и в името на просперитета на всички жители на общината.

Стара Загора,
28 юли 2014 г.

#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн