Маноил Манев дава съвети за оцеляване в книгата си “Да обучим бодигард”

STZAGORA.NET

Бившият служител на МВР и настоящ директор на Колежа по сигурност „Свети Георги” – старозагорецът Маноил Манев (вляво на снимката), представи книгата си “Да обучим бодигард” в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Манев е съдия по “Бодигардинг” на Международната федерация по бойно-приложни спортове. Завършил е Академията на МВР, специалност “Национална сигурност”. От 19-годишен се занимава с охрана. “По онова време обаче нямахме никаква информация за професията телохранител, учихме се сами на терен и доста хора пострадаха и загинаха заради липсата на знания” – казва преподавателят. Това го провокирало да напише учебното помагало, което е общодостъпно и полезно за всеки, който иска да защити живота си и този на приятелката си, например.

Бодигард не се става като носиш бели чорапи на черен костюм – отсича специалистът, който е и общински съветник от ГЕРБ в Стара Загора и представител на Ордена на тамплиерите в региона. – На първо място телохранителят трябва да е самопожертвувателен, казва Манев. Обяснява още, че агресията и бодигартстването са напълно несъвместими и взаимноизключващи се, а егото е нещото, което най-много пречи не само на хората, упражняващи професията, но и на всеки друг, който попадне в конфликтна ситуация. Притъпете егото, съветва Манев, а ако сте силни и уверени в себе си, винаги е по-добре да избягате – буквално или преносно, от конфликта и да туширате проблема, вместо да влизате в доказване на мъжкото си самочувствие.

“Ако мислите, че сте изложени на риск във вашия дом, не си слагайте леглото и диваните под прозорците – съветва още специалистът по сигурност. – Сложете ги от другата страна, там, където, ако хвърлят нещо, не може да стигне до вас.”

Една от препоръките, които той дава на студентите си в Колежа по сигурност, е да се прибират по тъмно тихо, без никой да ги забележи до собствения си дом. Да се промъкнат по начина, по който би се промъкнал този, който евентуално ги дебне, за да се поставят на мястото му. Винаги, когато влизате във входа на жилищната сграда, трябва да се подсигурите като светнете лампата, а ако тя не свети, значи има причина за това. В такъв случай по-добре да влезе някой съсед преди вас, обяснява Манев. Това, разбира се, не важи за всеки, но ако се съмнявате, че сте застрашени, е важно да обръщате внимание на тези подробности. Имайте предвид, че когато слизате от автомобила си, сте в най-голяма опасност, защото сте на показ. Паркирайте в най-близкото място до жилището си, минете по най-защитения маршрут.”

Никога не викайте “Помощ!”, каквото й да ви се случва. Винаги когато искате да привлечете вниманието, викайте “Пожар!” или “Убиха го!”. По този начин ще събудите интерес, без да плашите хората. При “Помощ!” те се затварят и се страхуват.

Когато сте в безизходна ситуация, не можете да избягате и да решиште конфликта с мирни средства, трябва да знаете най-важното нещо – животът ви стои срещу живота на агресора и не сте длъжни да му пазите живота. Длъжни сте да се защитите. Няма правила, срамни техники или почтени рицарски удари. Когато пазите живота си – своя или на някой друг, не забравяйте, че той е най-ценното нещо. Затова и ръкопашният бой за бодигардове няма нищо общо с бойните изкуства. Той не е и свободен бой, той е въпрос на оцеляване на този, когото пазиш. Няма правила.

Възможно е да срещнете агресора на улицата, по маршрута, по който се движите всеки ден. Видите ли непознато лице, което ви обръща внимание, гледа ви, извадете го от анонимност. Попитайте го “Колко е часът?” или поискайте да ви упъти за някъде. Най-големият коз на агресора е неговата прикритост, а когато го заговорите, най-вероятно ще прибърза и ще реагира на момента, но вие вече сте подготвен, или ще се откаже от намеренията си.

Бившият служител на МВР се занимава с китайски бойни изкуства от 1983 г. и е носител на златни и сребърни отличия от национални и международни турнири. Запознат е със Сан да – правилник от китайското Ушу за провеждане на спортни състезания. Съдия е от най-висок ранг в Европа, а догодина България ще е домакин на Европейското първенство по Ушу, когато 1100 души ще дойдат в Стара Загора да се състезават.

“Ушу включват над 500 стилове и разновидности и има хилядолетна традиция от най-дълбока древност до наши дни. В миналото техниките им са били най-строго пазена тайна и са били предавани от баща на син, от учител на ученик. В онези времена те са били оръжие, гарантиращо здравето и живота на владеещите ги и поради това са били достояние на малцина” – обяснява Манев.

Изучаването на ушу дава възможност за дълбоко познаване на себе си, на света и на мястото на човека в него. Това е път за постигане на дълбоко душевно равновесие и удовлетворение от живота.

Драгомира ИВАНОВА,
pressadaily.bg
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн