Два нови и модерни тролея се включиха в старозагорския градски транспорт

STZAGORA.NET



От днес по улиците на Стара Загора пътуват два съвсем нови тролейбуса “Шкода Соларис”. Те са придобивка за града по програма “Околна среда”. Произведените съвместно от Чехия и Полша возила ще нараснат до 8 на брой, като през август и октомври ще пристигнат по още три от тях.

Двата тролея се присъединиха към останалите по старозагорските линии днес по обед, след кратка церемония по представянето им пред старозагорци на обръщалото на квартал “Железник”, в която участваха кметът Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Емил Христов, заместник-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, общински съветници, както и управителят на общинската фирма “Тролейбусни превози” Димитър Авджиев. Последва тестов пробег до центъра на града с ръководството на Общината и репортери от местните и национални медии на борда. След което първите два курса бяха безплатни за жителите на града.

“Тролейбусни превози” изпълняват голям процент от пътническите превози в рамките на града и хората считат тролеите за много надежден, екологичен и удобен начин на придвижване. С пристигането на новите тролеи качеството на обслужване ще се подобри още

Новите машини, които носят цветовете на Стара Загора зелено и бяло, са с 25 седящи и 52 правостоящи места, плюс още едно за инвалиди. Те имат няколко нови положителни качества, които ги отличават от всички досегашни тролеи. Първото е, че освен на ток, могат да се движат и на собствен ход с дизелов двигател, когато това се наложи поради авария или спиране на електрическото захранване по линията. Притежават много силни климатици, които поддържат ниска температура в салоните им дори и в най-горещите летни дни. Стъклата им са тонирани и отвън изглеждат тъмни. Роботизиран женски глас съобщава на пътниците коя е текущата спирка и коя предстои. Информацията за това се визуализира на електронно табло зад водача, от което могат да се проследят и всички предстоящи спирки. Имат платформа за инвалиди и детски колички, както и специален колан за тях в обособено в салона място за инвалидни колички. В София тази марка тролеи се експлоатира с успех вече пета година.

Вече сме в процес на обявяване на обществената поръчка и по Оперативна програма “Регионално развитие” за още 14 тролейбуса, с които Стара Загора ще обогати до една година напълно тролейбусния си парк, припомни кметът и добави: “А защо не и автобусния, макар че за него все още очакваме развитие. Какво ще се случи, ще знаем до края на годината”.

Кметът Живко Тодоров подписа на 6 ноември 2013 г. договора на стойност над 7,5 млн. лева, по който Стара Загора получава безвъзмездно общо 8 тролея. Четири общини си партнират в проекта на Оперативна програма “Околна среда” за подобряване качеството на живот – Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен. На въпросите, свързани с доста високата цена на тролеите, кметът посочи, че обществената поръчка е правена от Община Бургас, като Стара Загора е в качеството си единствено на бенефициент по програмата.


Електронно табло зад водача на тролея показва реда на спирките и коя предстои

 

В салона е отделено специално място и колан за инвалидни колички

#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн