Втори ден събарят незаконни постройки в квартал “Лозенец”. Операцията протича спокойно

STZAGORA.NET


Вторият ден от операцията по събаряне на незаконните постройки в старозагорския квартал “Лозенец” започна в 7 часа сутринта. Дошлите на място медии завариха следната картина:

Обширна площ от парк “Борова гора” е освободена от изникналите в нея през последните години къщи. От тях са останали развалини във вид на купчини строителни материали. На няколко места се виждат догарящи огньове от през нощта, край които са нощували пазачи на тухлите и керемидите. Материалът вече се почиства от хоросана чрез очукване и се подрежда, за да е готов за пренасяне и използване на ново място. Имуществото и покъщнината са пазени през нощта и от усилен полицейски наряд с патрулни коли.


Настроенията са улегнали от вчера насам. Ромите изглежда най-после, след като видяха с очите си какво става, са се убедили, че този път никой няма да отстъпи от оповестените намерения да се въведе ред в застрояването на квартала. “Лозенец” трябва да придобие човешки вид, като за целта в него ще бъдат инвестирани милион и половина лева, посочи снощи кметът, като увери, че вече никой няма да строи в зоната на парка.

Въпреки че предните дни никой от подлежащите на събаряне къщи не бе заявил желание да получи общинско жилище, днес няколко роми потърсиха контакт с Живко Тодоров, за да обсъдят отново този въпрос. Той ще ги приеме в 14.00 часа следобед.



Фадромата отново започна да събаря незаконни постройки в присъствието на жандармерия малко след 7.00 часа. За днес са останали 22 от 55-те планирани за премахване сгради в първия етап на операцията. Този път зоната за зачистване е по-ниско по склона на дерето. Теренът е стръмен, проходите между къщите са тесни и неудобни за работа. По тях се стичат вади мръсна вода, често по почти цялата им ширина, което крие опасност от зарази. Между къщите се мяркат пуснати свободно кучета. На стопаните на по-едрите жандармерист разпореди да ги изведат и вържат встрани от работната територия, за да няма ухапани.

Както и вчера, националните телевизии излизаха цяла сутрин в ефир с преки репортажи мястото на действие, като включваха интервюта с кмета Живко Тодоров, който и днес беше там заедно със заместниците си. Отново още от сутринта тук се качи и председателят на Общинския съвет Емил Христов. Така старозагорският квартал “Лозенец” стана добър и нагледен пример за цяла България как проблемите може и трябва да се решават без отлагане, докато не са станали неуправляеми.

Кметът за пореден път каза пред камерите, че постройките се събарят след многомесечни предизвестия и предложен диалог от Общината към живелите в тях относно бъдещото им настаняване. Налице са и голям брой общински места, за които хората със съборени къщи могат да кандатстват, за да си закупят, този път по законен ред, отстъпено право на строеж.

Парк “Борова гора” ще бъде залесен отново, за да се образува естествен буфер и преход между квартал “Лозенец” и парк “М.М.Кусев” (Аязмото).

* Операцията по събарянето на всичките 55 къщи, включени в първия етап от премахването на незаконните постройки в квартал “Лозенец”, приключи днес преди обед – няколко часа след началото на втория й ден.


На последните две снимки: предстоящи за събаряне къщи в зоната

#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн