Млади социалисти чистиха дом на възрастна жена от с.Турия, пострадал от наводнението

STZAGORA.NET


16 доброволци от Стара Загора и Казанлък на младежките обединения в БСП разчистиха двора на самотната пенсионерка от село Турия Стефана Петкова, пострадала най-тежко след водната стихия през м. юни. До акцията се стигна след огледа на областния управител на Стара Загора Живка Аладжова на 11 юни, когато стана ясно, че няма кой да разчисти къщата на възрастната жена от наносите на водата. Младите социалисти се организираха бързо, за да помогнат на баба Стефана и в ранните зори на съботния ден пристигнаха в павелбанското село заедно с Аладжова, която се беше върнала, за да изпълни даденото обещание ден по-рано. Тя ги посрещна с изненада в двора, в който трудно се преминаваше от разпилените от стихийната вода дърва за огрев.

„Съпричастни сме с преживяното от теб и дойдохме да ти помогнем, за нас е важно да сме българи, проявяващи състрадание и човещина в такива трудни моменти, важно е да сме единни” – с тези думи младите социалисти Диана, Галя, Делян, Недялко, Станислав, се впуснаха в бързи организационни действия по двора, разпределяйки за минути работата в групата. Двата кубика дърва за огрев бяха събрани, а дошлите нови четири – пренесени и подредени до оградата на градината, която водната струя бе обърнала до неузнаваемост. В нея не личеше, че само преди месец там самотна жена грижливо е садила зеленчуци и редила цветни лехи. „Сън не ме хваща толкова нощи, не мога да забравя страшното бучене и придошлата река в моята родна къща, по която се носеше автомобила на съседите” – разказа на доброволците безпомощната женица.

Двата зида с долапи, които делят двора от съседските къщи, заедно с навеса стихията ги е отнесла, кирпичът е вече част от почвата, а камъните са разпилени до реката. Младежите подредиха градината и извадиха наносите от постройките на оцелелите домашни животни, за чийто живот се е борила стопанката със сетни сили.

„Днес сякаш очертахме една малка окръжност на доброто, иска ни се да заразим повече хора с идеята да си помагаме и не само в трудни моменти, затова се включихме в повика за помощ и се надяваме един ден окръжността да е с размерите на България”, споделиха на тръгване Теодора, Христо, Николай, Пламен, Даниела, Неделчо и Милена. „Променихте моя свят, направихте ме силна, върнахте ми вярата в живота, не знам как да ви благодаря”, със сълзи на очи баба Стефана изпрати доброволците, същевременно радост напираше в очите й от подредената къща. За да изрази благодарността си към младите хора за помощта им към възрастните в селото, дойде кметът на община Павел баня, който поздрави доброволците за съпричастността им, за проявеното отношение и отзивчивост.
#vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн