Проф. Любомир Халачев бе избран за председател на Гражданския съвет на АБВ

STZAGORA.NET

Проф. Любомир Халачев бе избран за председател на Гражданския съвет на ПП АБВ на заседанието на Националния съвет на партията.

ГРАЖДАНСКИ СЪВЕТ НА АБВ

· Гражданският съвет е постоянен консултативен орган на партия АБВ.
· Гражданският съвет има правата да формира обществени и политически позиции, както по всички въпроси от дейността на партията, така и да задава свой дневен ред, който да предлага на партията за решение.
· Позициите и предложенията на Гражданския съвет задължително се обсъждат от съответните ръководни органи на партията, които се произнасят по тези позиции с решения.
· Гражданският съвет не е задължен да изпълнява решенията на партийните органи.
· Органите на партията са задължени да подават цялата информация, която Гражданския съвет изисква от тях.
· Гражданският съвет се формира на доброволен принцип от членове и симпатизанти на партията, както и от граждани, които желаят да участват в този диалог.
· Председателят на Гражданския съвет се избира пряко от Националната конференция.
· По инициатива на председателя на Гражданския съвет той се самопопълва до състав от 31 (тридесет и един) до 51 (петдесет и един) члена.
· В Гражданския съвет се допуска колективно членство на граждански структури и неправителствени организации, като за целта е необходимо изрично решение на техните органи, както и за лицата, които ги представляват в Гражданския съвет.
· Гражданският съвет изработва самостоятелно свой Правилник за работа и самостоятелно формира свой дневен ред на работа.
· Гражданският съвет организира дискусии, формира експертизи, предлага позиции и решения, организира проверки по важни въпроси от дейността по партията.
· Дейността на Гражданския съвет е публична и се отразява в сайта на партията.
· Гражданският съвет информира за своята дейност Националната конференция.
· Граждански съвети се формират и работят на областно и общинско ниво по идентичен начин съгласно чл. 52, чл. 53 и чл. 54, като информират за своята дейност съответно Областните и Общинските конференции.

Гражданският съвет е една от залегналите в Устава на АБВ форми на работа, с които се дават непознати в досегашната партийна практика права на структурите на гражданското общество за пълна информация върху дейността на партията, възможност за коректив и контрол върху нейната дейност, както и за излагане на позиции и правене на предложения, по които партията е длъжна да откликва. Освен с ред други вътрешнопартийни нововъведения, чрез уникалния засега раздел за гражданско участие и контрол, АБВ очертава характеристиките на един изцяло нов тип политическа партия, която няма нищо общо нито с наследниците на тоталитарните партии, нито с техните демократични реплики, които на практика не се отличават от първите.

Гражданският съвет на АБВ ще се разширява, като ще привлече в своя състав изцяло по свое усмотрение и на доброволен принцип, изтъкнати представители на гражданското общество във всички сфери на дейност – интелектуалци, научни дейци, лекари, преподаватели бизнесмени и т.н.

* * *
Проф. Любомир Халачев е ректор на НАТФИЗ „Кр.Сарафов” от 13 ноември 2011 г. Декан на Факултет екранни изкуства (2005–2011 г.). Ръководител катедра „Филмово и телевизионно операторство и фотография“ (1995–2004 г.)

Преподавател в НАТФИЗ от 1974 г. – преподавал е „Операторско майсторство”, в момента преподава „Документално кино” на операторите и „продуцентство” в Магистърската програма по мениджмънт.

Завършил е ВГИК-Москва през 1972 г. От 1975 г. работи в студия “Време” като оператор и режисьор на документални и научно-популярни филми. Има повече от 100 късометражни филма, има награди на български и международни фестивали.
От 2002 г. ръководител на „Кадиак филм”.

Режисьор е на филмите:
“Ново време” – 1981г, “Куче на прозорец” – 1986г, “Протегни ръка” – 1987г, “Мимикрия” – 1989г, “Парламентът” /Вся власт советам/ – 1989г, “Мечтание” – 1991г ,” Хартиената завеса” – 1996г, “Черно море” – 1998г, “Копнеж по нови неща “– 1999г, “Благослов” – 2000г, “Как Европа влезе в България…”2002г, “Френската жена на българския подофицер”-2003г, „Мъж за милиони”, 2006, „Сингапур- градът на лъва” и „Народите между джунглата и океана”-2007г, „Биографията на една снимка”-2009г.,”No comment”(Без думи), 2010.

Продуцент е на филмите:
“Служение”, “Образ невъзможен”, “Духът на храма”, “Атентатът”, “Копнеж по нови неща”, “Как Европа влезе в България”,”Френската жена на българския подофицер”, „Биографията на една снимка”, „No comment”(Без думи) произведени с подкрепата на НФЦ, както и на “Хора като нас”, “Преодоляване” и “Черно море”, произведени с помощта на други организации. Филмите “Служение”, “Атентатът”, ”Благослов” са копродукция с БНТ. Изпълнителен продуцент на игралните филми “Среща”, „Филип” и „Мъж за милиони” на БНТ -2003, 2004, 2006 г.
Филмите са излъчени по “Канал 1″, ТВ “България”на БНТ и bTV.

Филмът “Образ невъзможен” е носител на наградата “Златна роза” за документален филм от фестивала във Варна, “Служение” е носител на Диплом от фестивала в Минск, 1996г и е селекциониран за фестивала “Religion today” в Тренто, Италия, 2000г, “Копнеж по нови неща”, е участвал във фестивала в Тиша Можи- Унгария, 2000г, “Атентатът” е участвал в престижния фестивал “Prix Europa”, Берлин 2000г, “Благослов”участва във фестивала в Краков –2001г, “Как България влезе в Европа” е носител на “Специалната награда на журито” от “Златната ракла” 2002г, „Мъж за милиони” печели награда за най-добра мъжка роля на „Златната ракла”-2006г. “Благослов” е продаден в САЩ, на телевизия EWTN, в Полша и Швейцария, сериала „Духът на българина- 1850-1950”(обединяващ 4 документални филма) е номиниран за наградата „Еразмус Евро Медиа” -2010г, „Без думи”(No comment) е селекциониран за LIDF (Лондонския международен фестивал)- 2011г.

Автор е на десетки статии, на 7 книги в областта на киното и телевизията и на 1 книга с разкази.

През 1981-83 г. специализира в Италия и Франция документално кино, през 1999 г. завършва курс по „Маркетинг на културата” организиран от ФАР и British counsil, през 2000 г. завършва курс на EURIKA AUDIOVISUEL по “Продукция и разпространение”, през 2002 г. завършва курс организиран от Висшите училища по кино в областта на филмовата продукция, а през 2003 г. завършва “North by Northwest” в Дания – едногодишен курс към програма “МЕДИА ІІ” за сценарна консултация и работа на продуценти със сценaристи.

През 1989/1990 г. е зам.-директор на българския културен център във Варшава, през 2004-2005 е работил като професор в Сингапур, университета „Ни Ан”. Ръководител и лектор на семинари и уърк-шопове в европейски програми.

* * *
АБВ структурира работните си органи

На след заседанието си Националният съвет на АБВ структурира работните органи на политическа партия АБВ в два аспекта. Това съобщи на пресконференция Румен Петков, член на НС на АБВ. Той обясни, че първият е свързан с партийното строителство и изграждането на структурите на партията в регионите, вторият е утвърждаването на Националния предизборен център.

Създадени са два типа ръководни органи на АБВ – единият е свързан с комисии с отношение към партийното устройство и развитие:
Идейното развитие на партията поема доц. Андрей Бунджулов, организационното и кадровото развитие – Бойко Радоев, работата с другите политически партии и структурите на гражданското общество – Росица Янакиева.

Останалите комисии са с изцяло политически характер. Комисия за управленските проекти, предизборните платформи и посланията – Ивайло Калфин. Укрепване на държавността и институциите, реформиране и развитие на политическия модел – изключително важна и ключова комисия, която ще се занимава с демографската политика – ръководител на тази комисия е проф. Борислав Борисов, с две основни подкомисии: социална политика, икономика и иновации. Николина Чакърдъкова – комисия за развитие на културно-историческото наследство. Европейската интеграция, външната политика и националната сигурност – Полина Попова. Медии и общество – Севда Димитрова.

И една работна група, която ще се занимава с защитата правата и свободите на симпатизантите на АБВ и на всички български граждани, от политически или друг тип преследвания, обяви Румен Петков.

Националният предизборен център има осем направления на своята работа. Политическа платформа „Публични политики, послания и обучение на кандидатите за народни представители” – Ивайло Калфин и проф. Борислав Борисов; изграждане на връзки със структурите на ПП АБВ – Бойко Радоев; работата с местните органи на самоуправление – Делян Енкин; другите политически партии, неправителствените организации – Росица Янакиева; правно обслужване – Румен Еленски; социологически изследвания и прогнози – Андрей Бунджулов; PR и подготовка на предизборните материали – Трендафил Величков; финансово обезпечаване и отчетност – Емил Кало.

АБВ планира кампанията си в два етапа, каза Румен Петков. Той обясни, че първият етап на кампанията започва днес и кампания в същностния период. Основните задачи, които са поставени пред Националния предизборен център, са до края на този месец да предложи за утвърждаване правилата, критерии за номиниране на народни представители и в периода до средата на август да бъдат структурирани регионални предизборни центрове, каза още Румен Петков.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн