Дела и коментари след влаковата катастрофа на гара Калояновец – неделя

STZAGORA.NET

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова изпрати искане до министъра на отбраната Ангел Найденов и началника на отбраната на Българска армия вицеадмирал Румен Николов за разрешение за използване на тежка военна техника, която да разчисти района след вчерашния пътен инцидент на жп гара Калояновец. Вече е получена Заповед за разрешение за използване на тежката верижка техника от министър Найденов и вицеадмирал Николов, съобщиха от Оперативния комуникационно-информационен център (ОКИЦ) към ОУ ПБЗН Стара Загора. Преди минути машината, която ще премахне обърнатите вагони от релсите, за да се възобнови движението на влакове, е тръгнала от военно формирование 48 430 Стара Загора към Калояновец с полицейски конвой от автомобил и два мотоциклета.

* * *

Щетите от инцидента са около 2 млн. лева. Снимка: БГНЕС

Железопътната линия в района на гара Калояновец е разчистена и напълно освободена за движение на влакове, съобщи Novinite.bg.

Военнослужещи от Българската армия извършиха аварийно-възстановителни дейности в района на гарата, където в събота дерайлира бързият влак София – Варна. При инцидента загина машинистът на влака, 14 души бяха ранени.

Изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев обяви, че “човешка грешка” е причината за инцидента с влака в Калояновец.

В самата гара, при влизането на влака, сигнализацията е светела за отклонение, но де факто те не са намалили скоростта, намалили са я само от 100 на 98 км., а отклонението е с 40 км, в което е трябвало да влязат. Самите машинисти не са си свършили работата. Това не е автоматично устройство, което да движи влака, това не е компютър, каза Кръстев.

Има разрушени релси и част от оборудването. Щетите от инцидента са около 2 млн. лева. Предстои ремонт на чисто новия железопътен път, който беше пуснат в експлоатация преди едва два месеца.

„За съжаление, поредният инцидент върху чисто нова рехабилитирана железопътна линия, може би най-новата направена отсечка в България, която ни струваше около 35 млн. лв., но такива са фактите към момента и трябва да се справим с тях”, каза Милчо Ламбрев, генерален директор на НКЖИ, цитиран от Фокус.

* * *
Деца от „Аспарухово“ пътували в дерайлиралия влак край Калояновец


Група от 13 деца от варненския квартал „Аспарухово“, който беше залят от приливна вълна, са пътували в дерайлиралия край гара Калояновец влак, съобщи Нова, цитирана от Novinite.bg.

Родителите изпратили децата си на лагер в Триград, за да се отърсят от преживения ужас от наводнението.

„Изведнъж влака започна да се друса и всички куфари паднаха върху нас“, разказа едно от децата.

„Вагонът беше наклонен на около 50 градуса и доста трудно беше извеждането на децата, защото стана много високо, но ни помогнаха роми от ромската махала на селото, на които сърдечно благодаря“, каза учителката Юлия Янакиева.

В събота дерайлира бързият влак София – Варна (съобщихме тук >>). При инцидента загина машинистът на влака, 14 души бяха ранени. Най-вероятната причина за случилото се е човешка грешка.

* * *
Министърът на транспорта Данаил Папазов: Засега няма определена твърда версия за железопътната катастрофата в Калояновец

Засега няма определена твърда версия. Но повечето специалисти са категорични, че влакът се е движил с превишена скорост. Това каза министърът на транспорта Данаил Папазов в предаването „Събуди се” на Нова телевизия по повод железопътната катастрофа в Калояновец, цитиран от Агенция “Фокус”.
Министърът Данаил Папазов каза, че има вероятност инцидентът да е дело на човешка грешка: „Всичко сочи към превишена скорост, навлизане в една от стрелките с по-висока скорост от допустимата за това място – 40 км. Това е най-новият път на НКЖИ, открит само преди 60 дни, с всички параметри на европейска железница. Няма никакви видими повреди по цялата контактна мрежа, по ЖП пътя.“
Все още не е ясно кой е управлявал локомотива по време на трагичния инцидент. „Машинистът е изключително опитен, помощник-машиниста само от няколко седмици има право да управлява влак под надзора и управлението на машиниста.“
В момента се вади лентата от автоматичната система – ще стане ясно точно с колко км се е движил влака преди инцидента. Там няма грешка – всичко е документирано.
Щетите по пътя между София и Варна са отстраняват с цел да се освободи пътя и да се пусне движението на влаковете: „За другия път 2, който е към Варна това ще стане в края на понеделник.“

* * *
Милчо Ламбрев – генерален директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“, в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР

Водещ: Дали се приближаваме до какво причини катастрофата край Калояновец, това ще се опитаме да разберем в разговор с ген. директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) – Милчо Ламбрев. Здравейте.
Милчо Ламбрев: Здравейте.
Водещ: Известното до тук е, че вероятно високата скорост е непосредствената причина, за да се стигне до трагедията. Обаче какво е довело до това, да не бъде намалена скоростта, до толкова до колкото е било необходимо и обозначено?
Милчо Ламбрев: Влакът е влизал в гара „Калояновец“ и е трябвало да влезе по отклонение, където скоростта е до 40 км/ч. За съжаление, когато се извади скоростомерната лента от локомотива, в присъствието на следствените органи и се оказа, че последната скорост, която е там е около 100 км, която е довела до невъзможност да се впише в /…/, с радиус от 300 м и следите, които са върху бетоновите траверси, които са чисто нови и са само от едната страна на железния път, т.е. другите две колелета са били във въздуха. Скоростта не е могла да бъде намалена незнайно защо, но локомотивът е излетял, след това е прескочил външната релса, събрал е целият парапет през моста, който е минал и се е установил в ливадата след дерето. Доброто е, че вагоните не са полетели след него в дерето, а са го задминали локомотива, завъртели и са останали в различни посоки на железния път. Това е ситуацията към момента, работим усилено, надяваме се поне единия път да го възстановим до довечера, за да може да пуснем движението на влаковете, а по другия път ще ни очакват много тежка и дълга работа, която ще е не по-малко от 20-25 дни.
Водещ: Да, това ще доведе до други ефекти свързани с организацията на работа, обаче по отношение на самия инцидент имате ли вече разказа на втория машинист, затова което се е случило?
Милчо Ламбрев: Не мога да ви кажа. Той беше отишъл в болница, след това нямам никаква връзка с него. Следствените органи имат ангажимент да си водят следствието. В момента работим единствено и само по /…/ за възстановяване на единия път.
Водещ: Имаше предположения, че може би не загиналият машинист е карал влака във фаталния момент.
Милчо Ламбрев: По наши данни за момента помощник-машинистът е карал в момента влака, машинистът е бил на мястото на помощник-машиниста и там го е заварила ситуацията и после го извадиха за съжаление в състояние, което не беше никак добро за виждане.
Водещ: Прави ли се проверка на системата за сигнализация, защото знаете коментарите са много. Обадиха се наши слушатели, които коментират предположението, че системата за предупреждение не е работела?
Милчо Ламбрев: Аз ви казвам, че след като маршрутът е нареден по този начин, по който е бил – този маршрут се видя от следствените органи в състоянието, в което е, направи се проверка и сверка при дежурния ръководител –всичко отговаря на изискванията. Прелезът е задействан, всичките тези неща са в една такава система, в която не позволява на дежурния ръководител да нареди маршрута ако всичко не е изправно. Т.е. всичко е било абсолютно в допустимите норми по нормативната документация и влакът се е движел просто с по-висока скорост – не може да кажем защо.
Водещ: Колеги на загиналия машинист казват за него, че е бил много опитен човек. Не знам, вероятно вие ще кажете каква е опитността на помощник-машиниста, който сега разбираме, че е карал влака. Дали може да става дума за нещо свързано с подготовката им?
Милчо Ламбрев: Това е вече въпрос на колегите от „Холдинг БДЖ“, те не са /…/ на локомотивите и не мога да ви дам такъв отговор. Нямам просто престава.

* * *
Петър Бунев, председател на синдиката на железничарите в България към КНСБ: Най-добрият вариант във връзка с инцидента при гара Калояновец е автоматична система за контрол на скоростта

Фокус: Г-н Бунев, според Вас трябва ли да се извършва по-сериозен контрол върху водачите, които извършват пътнически превози във връзка с железопътния инцидент при гара „Калояновец”?
Петър Бунев: За сега има само предположения за причините за катастрофата, като основната е несъобразена скорост. Има доста нормативни документи, които регламентират контрола по доста строг начин – всеки машинист минава през психопреглед, различни видове изпити. Но никой не е застрахован от грешка, защото ако наистина е преминат участъкът с по-висока скорост, води недоумение за това, че или машинистът не е видял знака за намаляване на скоростта, или нещо друго. Най-добрият вариант в такава ситуация е когато има автоматична система за контрол на скоростта. Това може да се постигне само с инвестиции в железницата и в нов подвижен състав, при който да може автоматично да се регулират тези неща. Иначе оставаме на субективния фактор – човека, който никога не е застрахован от допускане на грешка.
Фокус: Къде по света има такива системи?
Петър Бунев: Новите железопътни участъци имат такива системи, но това е свързано не само с пътя, но и локомотивите трябва да бъдат оборудвани също с такава система. Във Франция и Германия при високоскоростните влакове много е малка намесата на машиниста в определянето на скоростта, както и на цялото движение на влака. Преди всичко се разчита на техниката, но за съжаление България все не е достигнала това ниво – знаем какво е състоянието на железниците.
Фокус: Т.е. там има ограничение, което и да иска – не може да го премине?
Петър Бунев: Точно така – не може, защото веднага започва техниката да сигнализира и се задейства системата за намаляване на скоростта. За съжаление, в България старите състави не са оборудвани с такава система – това става само с нова техника.
Фокус: На какъв период от време се извършва контролът върху машинистите, за който споменахте?
Петър Бунев: Машинистите се явяват на всеки пет години на изпит по правилник, докато един шофьор взема книжка и повече не се явява на такъв изпит. А машинистът на всеки пет години се явява на изпит за правилниците, отделно са психопрегледите, които са извършват на всяка втора или трета година.
Фокус: Според Вас, в тази динамична среда и стрес трябва ли да се извършват по-често такива прегледи сред машинистите?
Петър Бунев: Стресът е голям и смятам, че това, което се развива в страната и постоянното напрежение в железницата, в което се намираме, дали ще фалираме, ще останеш ли без работа – това непременно оказва влияние върху работещите.
Фокус: Има ли изискване да са по двама машинисти?
Петър Бунев: Ако говорим по отношение нашите правилници, навсякъде пътуват машинист и помощник-машинист. Има случаи, в които помощник-машинистът също е с правоспособност за машинист – при нас е залегнало това нещо. Макар че и ние с новия подвижен състав, който са мотрисите „Сименс” са направени така, че се обслужват от един машинист, а не от двама, които са по-новия подвижен състав. За автобусите нямам компетентно мнение, но при тях понеже има изисквания за почивки на определено време и когато е тук, във вътрешно съобщение никой няма да изпраща по двама. Но в международно съобщение, когато се пътува в чужбина има, пътуват по двама шофьори и се редуват – единият почива, след това другият и се сменят. В крайна сметка всичко се обърна, на практика повече да зависи икономически да излиза в транспорта, а преди всичко е важно безопасността. Гонейки положителни резултати се пренебрегва безопасността.
Изказвам съболезнования, защото един млад човек си отива, не зависимо дали вината е негова, аз не мога да кажа такова нещо. Изказвам съболезнования на близките и роднините, друго не мога да кажа. Може да се окаже, че не е скоростта е причината за инцидента, може да е техническа причина.

*  *  *
Дерайлиралият влак може да не е имал автоматична система за контрол на скоростта


Локомотивът на дерайлиралия при село Калояновец влак вероятно не е снабден с автоматична система за контрол на скоростта. Това каза пред БНР председателят на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев, цитиран от Агенция КРОСС.
Той обясни, че всеки локомотив разполага с пътеводител, в който са описани всички гари и участъци, през които влакът трябва да премине, както и каква би трябвало да бъде скоростта.
“Той е един от старите локомотиви, които са чешките 43-та или 45-та серия, но няма никакво значение. Те са чешките. Мисля, че не са оборудвани с автоматична система за контролиране на скоростта, независимо от това, че новите участъци, които се правят по инфраструктурата, такава система се внедрява. Аз съм склонен да вярвам на това, което говорят специалистите, че проблемът е във високата скорост. Въпросът е дали не са видели знака за намаляване на скоростта, дали не са видели светофара, който казва, че се влиза в отклонение. Това може би до ден-два ще се разбере”, коментира Бунев.
По думите му, машинистите разполагат с този пътеводител. “Това е задължително и това е едно от нещата, което го има във всеки един локомотив и няма как. Значи там може да не е описано да има временно намаление, което трябва в момента да се предвиди, но в крайна сметка се опира до това, че субективният фактор си е от значение, както и за шофьорите. А може пък накрая да излезе, че има и някаква техническа причина. Никой не може да каже в този момент още”, допълни експертът.
#gerb

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн