Два пробива на газопроводи при изкопни работи бяха отстранени днес в Стара Загора

STZAGORA.NET

Вдясно зад синия заваръчен апарат е перпендикулярната на газовата тръба "тапа", необозначена на картата, която е била пробита от зъбите на кофата на багера

Аварийният екип подготвя парчето тръба, което възвърна целостта на газопровода

При изкопни работи по Водния проект на Стара Загора днес преди обед в рамките само на няколко часа на две места в града беше пробита тръба на разпределителен газопровод. Авариите са станали на ул. „Свети княз Борис” до Пожарната, както и в района на улица “Иван Асен II”. Много домакинства останаха за няколко часа без подаване на газ.

Изтичането на синьо гориво е било спряно от екипи на “Овергаз Изток”. В ранните следобедни часове заснехме току-що подновената връзка на газопровода в района на Централния пазар. Оказа се, че багерът е пробил с греблото си необозначено на картата перпендикулярно глухо отклонение на газопровода, така наречената “тапа”, пооставена на това място по неизвестни причини от проектантите, която бе премахната, а тръбата – съединена отново без нея. За целта се наложи известно изчакване, тъй като след заварката на новата тръба трябваше да минат поне 40 минути, за да изстине нагорещената пластмаса, преди по нея отново да бъде подаден природен газ.

Въпреки че са били минали няколко дълги минути след пробивите, преди подаването на газ да бъде спряно, не е възникнала опасност за населението, тъй като природният газ е по-лек от въздуха и при изтичане се издига високо в атмосферата, съобщиха от газоразпределителното дружество.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн