Старозагорските лекари излизат в четвъртък на протест за по-читава здравна система

STZAGORA.NET

Д-р Георги Бакоев, председател на Регионалната колегия на БЛС в Стара Загора

15 май е денят на протест на европейските лекари. Той ще премине под надслов “Нека ги спрем, да защитим правото на здраве!”. Недостигът на лекари в Европа вече е налице и ще се влоши в близко бъдеще. Лошите условия на труд създават силна миграция към по-добри условия и тежестта ще бъде понесена от гражданите в най-засегнатите райони, се казва в призива на Европейската федерация на щатните лекари.

С общата инициатива са солидарни и старозагорските медици. От 13 часа в четвъртък те ще излязат на половинчасов митинг пред северния централен вход на Многопрофилната болница за активно лечение “Проф. Стоян Киркович”. А от самото начало на деня ще работят с протестни лентички на реверите, разказа председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Стара Загора д-р Георги Бакоев. За нас, каза той, най-важното сега е да бъде направена спешна актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който от началото на годината е с 200 милиона лева дефицит, който през тази година се очаква да нарасне с нови 250 млн. лв. В противен случай системата ще рухне.

Другите страхове на лекарите са свързани с последствията от публикуваното на 29 април постановление номер 94 на Министерския съвет за определяне на регулативните стандарти, или лимитите, на болничните заведения. Проблемът е, че те ще се определят месец за месец. Което означава абсолютна зависимост, неяснота, непрозрачност. И особено големите болнични заведения се страхуват какво ще се случи, ако ги надхвърлят.

Остава неяснотата дали през следващите месеци ще има възможност Касата да плаща всичко, което е заработено, включително и надлимитната дейност. Която досега, макар и след проверка и закъснение, се плаща. При така очертаващата се дупка в бюджета единият вариант е да се плащат 50-60 или 70% от заработеното, което автоматично ще рефлектира върху върху заплатите, върху осигуровките. А бръкне ли се в джобовете на хората, които работят, следващата стъпка ще бъде ефективен протест.

Около 50 болници в страната са във фалит, в това число и старозагорската МБАЛ “Проф. Ст.Киркович”, въпреки че държавата избягва тази дума, припомни д-р Бакоев и коментира, че ако тя беше частна, досега да са я разпродали. Нейният изпълнителен директор, проф.Петрана Чакърова, има планове за оздравяването й, но всичко е свързано с пари. Явно всички чакат първо да бъде сменен здравният министър, но това няма да помогне, коментира той.

Относно протеста в четвъртък д-р Бакоев уточни, че той не се провежда просто за да бъде изразена солидарност с европейската инициатива: “Използваме момента да декларираме нашите много по остри и тежки проблеми. Резултатът е ясен на всички: недоволни пациенти, уморени, озлобени лекари. И всички са недоволни от системата. Ако управляващите имат поне малко разум, след изборите трябва в суперспешен порядък да се вземат мерки. Очаквам поне 10-15 човека колеги джипита, очаквам колеги от Специализираната извънболнична помощ да дойдат, а най-многобройни ще бъдат колегите от болничните заведения” – уточни д-р Георги Бакоев.

Ако до 30 май истанията за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнени, Българският лекарски съюз ще организира и проведе национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса, се казва в разпространената преди протеста декларация.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн