Започна пробивът под основите на “Чифте баня” в центъра на Стара Загора

STZAGORA.NET



Изпълнителите на Водния проект на Стара Загора от едноименния консорциум с участието на “Трейс груп Холд” като водещ партньор, “Пи Ес Ай”, “Водстрой 98″ и “Инфраструктурно строителство” ЕООД започнаха 18-метров хоризонтален подземен пробив под основите на средновековната “Чифте баня” в центъра на Стара Загора, до кръстовището на бул.”Руски” и ул.”Свети княз Борис”. В следващите дни през пробива трябва да мине тръбата на големия градски колектор, която се полага от края на миналата година.

Хоризонталните пробиви са удобен начин за прокарване на тръби под обекти като шосета и жп линии, които не могат да бъдат разкопани. Старозагорските майстори са прокарали през последния сезон над 800 метра от тях в цялата страна. Изпълняват се, като първо се набива стоманена обсадна тръба, в случая тя е с диаметър 100 см (1 метър), след което от вътрешността й се премахва почвената ядка и се влага 90-сантиметровата стъклопластова тръба на канализацията, разказа ръководителят на обекта Панчо Петров (в средата на третата снимка).

Набиването на стоманената тръба, което започна в късния следобед днес, ще продължи и утре. Шумът, който се вдига от хидравличния чук, е значителен, но няма как да бъде избегнат, обясни Панчо Петров.

Археологът от РИМ Атанас Тодоров, ръководител на проучването на Чифте баня

От средновековната “Двойна баня”, или “Чифте хамам”, една от петте по онова време в Ески Загра, са останали основи с височина 3 метра. Банята е оцеляла след опожаряването на града преди Освобождението, но е разрушена по решение на тогавашния общински съвет на Стара Загора през 1934 г. с цел разширяване на тясната улица край нея. Останките й бяха открити непосредствено под паважа, разказа археологът от Регионалния исторически музей в Стара Загора Атанас Тодоров. Екип под негово ръководство ги изследва и описа. Първите сведения за банята, известна с подовото си отопление – така нареченият “хипокауст”, са открити в исторически документи от началото на 17-ти век в записките на турския пътешественик Евлия челеби. Запазването й под нивото на “Княз Борис”, без да бъде разрушена при полагането на колектора, ще позволи вбъдеще, ако улицата някога стане пешеходна зона, основите й да бъдат реставрирани и експонирани.

Полагането на канализационния колектор продължава в още няколко къси участъка в центъра на града. Археолозите очакват с интерес дали пред Радио Стара Загора ще се натъкнат на северния край на некропола, открит преди години под днешната сграда на Общината. Ако това стане, ще бъде необходимо допълнително време за проучването му.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн