Румен Йончев: Ако ЕРП не изпълняват договорите си, лицензите им да бъдат отнети на всяка цена

STZAGORA.NET

Румен Йончев

Ние няма да бъдем част нито от семейството на ПЕС, нито от това на ЕНП в Европарламента, няма да се присъединим и към групата на евроскептиците, каза лидерът на ЗНС и четвърти в евролистата на коалицията ББЦ, ЗНС, ВМРО и Гергьовден в предизборен дебат по БНР.

Сред нас няма такива, които да желаят подобно присъединяване към големите групи в ЕП. Всички изповядваме идеята, че ЕС е необходим на България. Въпросът е, че зле управляваме нашите европейски дела тук, коментира Йончев. Той е категоричен, че досегашните български евродепутати се превърнаха в част от брюкселската администрация. Хората, които ще изпратим в Брюксел, ще работят за българския национален интерес, обяви земеделският лидер.

Следващият ЕП ще е парламент на малките групи, на национално ориентираните политици и ще изглежда доста по-различно от досегашния.

Това ще даде възможност на нашите политици да водят политика в полза на България, без да стават част от двете големи машини на европейските социалисти и на европейската десница.

Румен Йончев е на позицията, че противопоставянето на леви и десни в Европарламента няма да успее. “Ние с коалиционните партньори обикаляме страната и никъде не чуваме някой от хората да се интересува от този дебат – европейски леви или европейски десни. Той не е съществен и в България, защото отдавна спорът в модерните държави е между онези, които управляват добре и които управляват зле, каза Йончев.

Той прогнозира, че нито Жан-Клод Юнкер, нито Мартин Шулц ще оглавят Еврокомисията. И двамата са родени от двете страни на река Рейн, в разстояние на няколкостотин километра и предлагат този “рейнски модел” за развитие на ЕС, който е отживелица. Ние предпочитаме Дунава, каза Йончев и добави: “А аз лично Марица, защото съм роден край нея”.
“Нищо лошо не виждам в това, че 80 процента от евросредствата отиват в земеделието, но да отиват наистина там, за реални инвестиции, за развитие на малък и среден бизнес, за да може селата да оживеят. Но това не се случи, защото се наложиха едни щампи в земеделието по западен модел”, коментира още лидерът на ЗНС.

По думите му, бяха изхарчени милиарди за това да подобрим хуманния начин на живот на прасетата и други животни, а хората по селата бедстват. Тези средства трябваше да минат през икономиката, за да стигнат до хората, нищо от това не се случи, това ражда евроскептицизма, каза Йончев.

Ако ЕРП-та не изпълняват договорите си, лицензите им трябва да бъдат отнети, каквито и да са последствията от това, заяви той и допълни, че водещият аргумент за това трябва да бъде вредата, която понасят българските граждани и българската икономика от източването на пари в енергетиката към чужди компании. Ние изхарчихме маса пари да плащаме зелена енергия, много хора направихме богати и сметката я плати българският народ и българският бизнес, обобщи още земеделският лидер.

Ние няма да влезем в това Народно събрание до изборите, защото не намираме нужда да участваме в играта на партиите там. В момента виждате, че там има опит да се разиграе сценарият да обсъждаме вот на недоверие и да няма европейски дебат, каза Йончев, който е сред независимите депутати, подкрепящи ББЦ, които излизат от парламента.
(pik.bg)
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн