4135 Георгиевци в община Стара Загора ще почерпят за именния си ден на 6 май

STZAGORA.NET

4135 са мъжете от Община Стара Загора с името Георги, които на 6 май ще празнуват своя имен ден.

768 са дамите, носещи името Гергана, а 440 са представителите на силния пол с името Ганчо, а жените именувани Ганка са 536.

Сред именниците от Община Стара Загора има още и 368 дами с името Галя, 273-ма Галиновци и 204 Гинки.

99 са мъжете с името Гошо, 57 – Ганьо, 51 – Жоро и 12 – Йорго.

Гергьовден ще отбележат още всички, които носят имената Галена – 55 в Община Стара Загора, Гана – 49, Гиргина и Жоржета – по 5, Георгина, Георгия и Гери – по 4.

На 6 май православната църква отбелязва деня на Св. великомъченик Георги Победоносец, известен като Гергьовден. Името е с гръцки произход, образувано е от думите „гео“, което значи „земя“ и „ерго“ – „работя“, от тук и значението на името – „земеделец“. В народните представи Св.Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската.

По данни на Националния статистически институт най-популярно сред родените през миналата година деца, е било именно името Георги, с което са кръстени 1118 бебета. 173 хиляди са българите, които се наричат Георги и в това отношение името на храбрия светец-покровител на войската оглавява класацията на най-разпространените български мъжки имена, изпреварвайки в това отношение дори считаното за най-популярно родно име Иван.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн