11 бежанци от седмица са в Мъглиж, Общината настоява държавата да въведе уведомителен режим

STZAGORA.NET

11 сирийски бежанци – петима мъже, три жени и три деца на възраст 1, 3 и 5 години, са разквартировани в Мъглиж, съобщи днес кметът на града Господин Господинов (на снимката – вторият отляво). Писмото, с което са изпратени от Агенцията по бежанците, е от 16 април.

“Научих случайно в петък вечерта, че бежанците са се настанили в къща, с чийто собственик са подписали договор за наем. За нас това беше изненадващо. Изпратени са от агенция за недвижими имоти. Никой не ни предупреди официално и не ни е известно кога точно са пристигнали” – обясни кметът.

Сирийците веднага са попълнили адресни карти за получаване на постоянен адрес. Ще им бъдат пуснати и документите за издаване на ЕГН. Обърнали са се към Общината с молба да им бъде намерена работа за период от 1 до 6 години. Но не знаят български език. Петима от тях са с основно образование, двама с висше, един е без образование. В кметството не са наясно точно какво е образованието на висшистите. Нямат и представа какво могат да вършат чужденци, които не разбират нито дума български.

“Далеч сме от мисълта да всяваме каквото и да било напрежение. Само искаме съгражданите ни да научат първо от нас каква е ситуацията” – заяви кметът. Заместникът му д-р Душо Гавазов (вляво на снимката) пък се обърна с апел към държавните институции да прецизират подхода си към общините, в които се изпращат бежанци, чрез установяването на уведомителен режим и ясно разписани правила за действие.

Общинските ръководители не скриха, че са обезпокоени от факта, че в Мъглиж няма проспериращи фирми, които могат да поемат допълнителна работна ръка. Собственото многобройно етническо население, което е почти половината (48%) от общо 12 000 души (а ромите са 90% от тази половина), плюс лингури, каракачани и хора с турско самосъзнание, разчита на работни места по различни оперативни програми. Но за едно място се конкурират по 30 души и 2/3 от започналите работа са от ромския етнос. В тази обстановка не е ясно как могат да бъдат трудоустроени бежанците. Затова от Община Мъглиж питат държавата ще осигури ли финансови механизми, за да бъдат те обучени и пласирани на трудовия пазар. Общината не е наясно и какви помощи получават бежанците и разполагат ли със собствени средства.

“Законът не ни задължава да им търсим работа, но ни безпокои самият факт, че без никой да ни уведоми, тези хора са изпратени тук. Днес са 11, но утре могат да станат 111 или 1111. А Общината няма бюджет за покриване на социалните нужди на бежанците”, формулира общата загриженост д-р Гавазов.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн