Регионалният исторически музей в Стара Загора ще представи стари просфори (печати за хляб)

STZAGORA.NET

По време на научната конференция „Историческото наследство на Стара Загора, Тракия и Балканите”, която ще се проведе в зала „Славейков” на Община Стара Загора на 10 май 2014 г., Регионалният исторически музей ще представи витрини с оригинални просфори от края на ХІХ – началото на ХХ век.

Просфорите са печати за хляб. По принцип просфорите са затворени в църквата. Те участват в религиозното тайнство Евхаристия. Действията с тях се извършват далеч от очите на вярващите – в олтара, където преди Светата литургия се извършва “претворяването” на хляба и виното в тяло и кръв Христови.

Освен църковните печати има и домашни просфорни печати, които се ползват не за причастие, а за различни видове обредни и празнични хлябове. В сравнително голяма част от страната те са много разпространени и всяка християнска къща има своя просфорник, който съхранява в домашния иконостас редом до иконата – покровителка на дома.


#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн