Коалиция “България без цензура, ЗНС, ВМРО-БНД и “Гергьовден” стартира мощно предизборната си кампания в Стара Загора с участието на четиримата партийни лидери

STZAGORA.NET



С ярки политически речи и със спектакъла “Площадът” на трупата на Нешка Робева в Стара Загора стартира кампанията за Евроизборите на коалиция “България без цензура”, ЗНС, ВМРО-БНД и “Гергьовден”. На трибуната в препълнената нова старозагорска зала “Иван Вазов” се качиха Николай Бареков и Росен Петров от ББЦ, Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки от ВМРО, Румен Йончев от Земеделския народен съюз, Драгомир Стефанов от “Движение Гергьовден” и Даниела Колева от “Евромайки”.

“Ако резултатът от изборите за български представители в Европейския парламент на 25 май е такъв, какъвто го очакваме, ние ще отидем на предсрочни парламентарни избори през октомври – обяви Николай Бареков. – Искаме да ги спечелим, защото България се нуждае от безплатно здравеопазване и безплатни лекарства на децата, майките, младите, хората с увреждания и за българските пенсионери. Пари има, но не се дават за това, което трябва” – каза лидерът на ББЦ.

Николай Бареков призова симпатизантите на коалицията да бъдат единни във вота си на 25 май с бюлетина № 28. “Гласувайки за “България без цензура”, ВМРО, “Гергьовден” и земеделците, вие гласувате за една нова формация, за нов тип политици, вие гласувате за един млад и енергичен лидер като мен, готов да поведе българския народ към по-добър живот” – каза той.

“През тези 7 години, откакто имаме евродепутати, почти никого не запомнихме от тях. Никого не чухме от тях да се изкаже по проблем, който касае България или дори един редови български гражданин. Затова сега мнозина смятат, че Евроизборите не са толкова важни – сподели в словото си след Бареков воеводата от ВМРО Красимир Каракачанов. Той съобщи, че всеки от кандидатите в листата на партията е подписал декларация, че 80% от заплатата му на евродепутат ще бъдат дарявани на българските читалища, на фонда “Ин витро” и на други социални дейности, за които българската държава нехае 25 години. “За да покажем, че не само сме нова коалиция, не само сме нови политици, но сме и хора, които искаме да мислим по нов начин” – уточни Каракачанов. Той не пропусна да отбележи, че все още България плаща повече в бюджета на Европа, отколкото получава. “Ние искаме да обърнем сметката, да вкарваме не това, което ни удържат евробюрократите, а да вкарваме двойно и тройно повече средства. И тези пари да отиват при земеделските производители, за дребния и среден бизнес, да създават работни места. Това е нашата цел, това е нашата битка за Европарламента. За нас там няма леви, няма десни. Има само български национален интерес. Нашето семейство е България!” – увери Красимир Каракачанов.

“Нашата листа е единствената, в която майките са повече от мъжете”, отчете Николай Бареков и покани за слово зам.-председателката на българските “Евромайки” Даниела Колева, шеста в листата на коалицията и майка на три български деца. “Българските майки, българските жени се събудиха. И аз застанах зад каузата на моите деца, на вашите деца и зад каузата на децата на България!”, каза тя в силно емоционалната си реч. “Искам да ви попитам колко от вас са имали късмета да получат европейски пари от определени оперативни програми на европейски фондове. Не виждам вдигнати ръце. Това е положението в цяла България. 80% от парите за земеделието отиват само при 6-7% от крупните земеделски производители. Това е положението и в другите сектори – образованието, социалната политика, културата. Милионите отиват при милионерите. До нас, обикновените българи, те не достигат. В Европарламента ще се боря за България, която да оглави класациите за най-щастливите деца в Европа!” – каза Даниела Колева.

“Като гледам пълната зала, украсена с цветовете на нашите четири партии, съм убеден, че сме на прав път. На прав път сме, защото за пръв път в България изграждаме истински, автентичен, създаден от хората политически център – заяви следващият оратон – Румен Йончев, народен представител и лидер на Земеделския народен съюз. – Той няма да е балансьор, няма да е поредният въжеиграч, който ще раздава порции. Това ще е политическият център, който ще диктува съдбините на България оттук нататък. Нужен ни е нов парламент, нови политици, които да отговарят пред своите избиратели. Затова сме се събрали заедно – двете стари, традиционни партии – ЗНС и ВМРО, заедно с младите и енергични българи от “България без цензура” и “Гергьовден”. За да променим хода на историята, за да направим България такава, каквато ние, нашето поколение – хората на средна възраст вече, искахме тя да бъде. Убеден съм, че този въпрос можем да го решим на 25 май заедно с всички вас, само по един начин – като гласуваме за № 28 в бюлетината. Няма друг начин. Едва ли ще имаме и друг шанс, защото тези, които пишат сценария на България, гледат да минат набързо тези избори и да продължат по същия начин. Подкрепете нашата коалиция, нашия съюз, за да можем да променим България!” – призова Румен Йончев.

След мощно скандиране “Победа!” думата взе лидерът на “Гергьовден” Драгомир Стефанов. “Благодарение на нашата коалиция ДПС никога повече няма да бъде в управлението на България. Никога повече няма да има хора, които да раздават порции, да раздават креслата във властта от някакви сараи, които никой от нас не е виждал и ние да ставаме неми свидетели на това. Това беше първата причина да се включим в коалицията. Втората е, че всеки от нас от “Гергьовден” е осъзнал, че не може да си истински образован в едно общество, което тъне в необразованост; не може да си истински здрав в едно общество, което е болно, където от здравеопазването се крадат огромни средства, където загиват малки деца, където се закриват денонощни аптеки в големите градове, а в малките изобщо няма аптеки” – посочи Драгомир Стефанов.

Инициирайки скандиране в залата “Долу ДПС!”, Николай Бареков покани пред микрофона вторият в евролистата на коалицията – Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО. “Днес по улиците на Стара Загора хората ни питаха какво ще направим, как точно ще променим техния живот. Разбираемо е да питат тези неща след 20 години обещания, провал и разпад на държавата ни. Отговорих им нещо много просто: ще продължаваме било в европейския, било в националния парламент, да правим това, което трябва – да защитаваме българския национален интерес – каза той. – Европейският парламент е добра трибуна да продължим борбата с енергийните монополи. Тази борба я започнахме тук с вас през 22010 г. пред Енергото в Стара Загора срещу местното ЕРП “EVN” – това, което отнася и днес вашите пари в Австрия и прави богати онези хора там, за сметка на нашите бедни хора. Но проблемът все още не е решен. Вашите пари все още отиват в Австрия за благосъстоянието на някой друг. Днес се говори много за европейски енергийни пакети, но никой не обелва дума за терора на монополите в България. А може да стане. Примерът е Орбан в Унгария, който направи живота на унгарците много по-добър от нашия. Истината е, че днес в България са щастливи кокошките, патките и прасетата, но не и хората” – заключи Ангел Джамбазки.

В края на официалната част Николай Бареков се обърна към младите хора в залата и извън нея, които за пръв път ще отидат пред урните, със следните думи: “Гласувайки за нас, вие ще гласувате за себе си. Защото младите хора трябва да управляват България. 25 май ще бъде нашият общ празник!”.

След това той покани на сцената голямата българска треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева, която подготви по поръчение на “България без цензура” спектакъла “Площадът”, с който завърши откриването на кампанията в Стара Загора. “На 25 май “България без цензура” ще се яви на първия си изпит. И след това ще реши накъде да поеме. От това, което слушах, пътувайки с тях, аз знам накъде искат да тръгнат те. Натам, където ние 25 години очакваме да ни поведат нашите политици. А не към кофите за боклук, където от сутрин до вечер се редят опашки от деца до възрастни – сред които учители, че даже и професори. Ето натам трябва да ни поведе “България без цензура”. И аз искам да ви кажа: Както и да ви убеждават, каквото и да ви говорят, излезте на 25 май и дайте своя глас за тези, които не са ви лъгали досега. За тези, които имат своите биографии, своите достижения в професията, които не търсят политическа изява, за да трупат богатства. За тези, на които вярвате.”


Част от спектакъла на Нешка Робева "Площадът"


#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн