Скелет от римско време в зидан гроб бе открит на ул.”Св. княз Борис” в Стара Загора

STZAGORA.NET

В червения кръг е мястото, където се намира долната челюст на скелета

Каменните плочи, с които е бил покрит зиданият римски гроб, са по 100-200 кг всяка

Римски гроб със скелет в него откриха днес археолозите при изкопни работи по Водния проект на Стара Загора. Правоъгълното съоръжение е иззидано с квадратни антични тухли, споени с хоросанов разтвор. То се намира на улица “Свети Княз Борис”, на 100-200 метра западно от ул.”Отец Паисий”. Разположението му е север-юг, с малко отклонение на запад, което означава, че е от предхристиянската епоха. Мястото е извън крепостните стени на археологическия резерват “Августа Траяна-Верея-Боруй”, чиято крепостна стена стига до днешната улица “Хаджи Димитър Асенов”.

Водещият проучването археолог Атанас Тодоров от Регионалния исторически музей в Стара Загора сподели, че гробът е бил покрит с три големи каменни плочи с неправилна форма. Въпреки че вътре не бе намерена керамика или монети, според Атанас Тодоров датировката е от втори-четвърти век след Христа.

Характерна особеност е, че не всички кости на скелета са разположени там, където би трябвало да бъдат. Долната челюст например е ниско долу, до тазовите кости. Най-вероятно е причина за разместването да са проникналите в гроба корени на околните дървета. Засега не може да се каже дали скелетът е на мъж или на жена. Известно е само, че човекът е бил сравнително заможен, след като е бил положен не директно в земята, а в зидан гроб.

Гробното съоръжение е непосредствено край изкопа на канализацията. Това ще даде възможност то да бъде запазено изцяло. След като скелетът бъде документиран, той ще бъде вдигнат и прибран в Регионалния исторически музей. Гробното съоръжение също ще бъде графично заснето. След това ще се вземе решение дали тухлите да бъдат вдигнати, или ще бъдат оставени на място.

Подобни зидани гробове и гробници от римския период са открити преди време и в района на Артилерийските казарми в Стара Загора. Правени са по правило извън очертанията на градовете, от двете страни на главните пътища. А от западната порта на Стара Загора е тръгвал пътят за Филипопол.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн