Министър Данаил Папазов откри модернизираната жп отсечка Михайлово-Калояновец

STZAGORA.NET

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов откри официално втория железопътен проект, изграден със средства от Оперативна програма „Транспорт“. В експлоатация от днес е въведена модернизираната железопътна отсечка Михайлово–Калояновец, част от проекта за рехабилитация на линията Пловдив–Бургас.

Другите два лота, които са част от линията Пловдив–Бургас и са в процес на изграждане, са достигнали между 70 и 80% изпълнение, каза Данаил Папазов. Очаква се те да бъдат завършени до края на тази година. По думите му целта е до 2020 г. по-голямата част от линията да позволява скорост от 160 км/ч.

Министър Данаил Папазов съобщи, че всички железопътни проекти по Оперативна програма „Транспорт“ са в процес на изпълнение. До този момент Национална компания „Железопътна инфраструктура“ е получила над 394 млн. лв. от европейската програма.

По време на събитието стана ясно, че са били проведени съвместни проверки от българска и румънска страна на техническото състояние и осигурителна техника на жп линията по моста на „Нова Европа“ при Видин–Калафат. Те са показали, че линията отговаря на всички технически изисквания за експлоатация и безопасност на движението и жп трафикът по моста може да бъде пуснат. Очаква се първият влак да премине по моста през месец май.

Проектът за рехабилитация на линията Пловдив–Бургас се изпълнява по Оперативна програма „Транспорт“. Стойността на отсечката Михайлово–Калояновец е над 35 млн. лв. и позволява скорости от 160 км/ч.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн