Политическите сили се споразумяха за състава на СИК в община Стара Загора

STZAGORA.NET

На изборите за български членове на Европейския парламент, които ще се проведат на 25 май 2014 година, на територията на Община Стара Загора ще се гласува в 206 избирателни секции, като 4 от тях са допълнителни – в болници, диспансери, места за лишаване от свобода и подвижна избирателна кутия.

Работната група с председател секретарят на Общината Цена Велкова утвърди 159 СИК със състав от 9 членове и 47 секционни избирателни комисии със състав от 7 членове.

На проведените днес консултации представителите на парламентарно представените партии и коалиции от партии и партиите и коалициите, които имат избрани с тяхната листа членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени – Политическа партия „ГЕРБ”, „Коалиция за България”, ПП „ДПС”, ПП „Атака”, „Синята коалиция” и ПП „НДСВ”, постигнаха споразумение относно разпределението за състава и ръководството на секционните избирателни комисии, както и за създаване на подвижна СИК на територията на Община Стара Загора.

При запазване на съотношението между партиите и коалициите от партии, представени в ЦИК и изцяло въз основа на утвърдената от комисията методика, те следва да представят:

- Политическа партия „ГЕРБ” – общ брой представители за СИК – 673, от които 206 – за секционно ръководство (69 за председатели; 68 за зам.-председатели и 69 за секретари) и 467 – за членове на СИК.

- „Коалиция за България” – общ брой представители за СИК – 594, от които 206 – за секционно ръководство (69 за председатели; 69 за зам.-председатели и 68 за секретари) и 388 – за членове на СИК.

- Политическа партия „ДПС” – общ брой представители за СИК – 258, от които 126 – за секционно ръководство (председатели- 42; зам.-председатели – 42 и секретари – 42) и 132 бр. – членове на СИК.

- Политическа партия „Атака” – общ брой представители за СИК – 165, от които 80 – за секционно ръководство (26 за председатели; 27 за зам.-председатели и 27 за секретари) и 85 – за членове на СИК.

- „Синята коалиция” – общ брой представители за СИК – 35, без представители в секционното ръководство и 35 – за членове на СИК.

– Политическа партия „НДСВ” – общ брой представители за СИК – 35 бр., без представители в секционното ръководство и 35 – за членове на СИК.

При определяне на състава и ръководствата на СИК в рамките на общината се запазва съотношението между партиите и коалициите, представени в РИК – партия „ГЕРБ”, „Коалиция за България”, партия „Движение за права и свободи” и партия „Атака”, а именно:

39,83% за партия „ГЕРБ”
35,17% за „Коалиция за България”
15,25% за партия „Движение за права и свободи
9,75% за партия „Атака”

Партиите и коалициите, които имат избрани с тяхната листа членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени имат право на не повече от по 2% от членовете на СИК на територията на съответната община.

Секционната избирателна комисия се състои от председател, зам. председател, секретар и членове. Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в СИК. Председателят, заместник-председателят и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Прието беше предложение на Синята коалиция за промяна в състава на три СИК. Отхвърлено беше предложение на ДПС за замяна на председателските места на партията в Остра могила и Плоска могила за тези в Дълбоки и Оряховица, тъй като се нарушава съотношението.

На днешните консултации политическите сили дадоха съгласието си за формиране на подвижна СИК. За целта е необходимо повече от 10 избирателя с трайни увреждания да подадат заявления в срок до 04.05.2014 г.

До 10.00 ч. на 17 април 2014 г., политическите партии трябва да представят предложенията си за исканите промени и списъци за определяне на съставите на СИК. На официалния сайт на общината са публикувани списъците с адресите на местата за гласуване и с адресите на местата на обявяване на списъците.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн