Областната администрация в Стара Загора отстоява позиция сградата на Музея на религиите да остане държавна собственост

STZAGORA.NET
Пресцентърът на Областната администрация в Стара Загора разпространи съобщение относно позизията на институцията по казуса с Музея на религиите.

Главният юрисконсулт Ваня Панова заявава, че Областната управа ще отстоява твърда позиция в защита на публичния интерес и запазване собствеността на сградата на Ески Джамия на Държавата. Тя коментира, че решението на Апелативния съд в Пловдив от 11 април т.г., с което той спря делото, заведено от Мюсюлманското вероизповедание за собствеността на Ески Джамия в Стара Загора, до голяма степен е очаквано, тъй като е налице висящ спор от съществено значение за изхода от настоящото дело.

В съобщението се припомня, че Апелативен съд – Пловдив постанови спиране на делото, след като счете, че са налице предпоставките на чл. 229 ал.1, т.4 от ГПК с оглед обстоятелството, че Решението от 04.06.2013 г. на Софийски градски съд, с което ищецът се легитимира като правоприемник на старозагорската мюсюлманска вероизповедна община, се обжалва от друго изповедание. Има се предвид и молбата за спиране на делото, която адвокатът на Мюсюлманското вероизповедание е входирал в Апелативен съд Пловдив, както и призовка за насрочено съдебно заседание на 13.06.2014 г. в Апелативен съд София.

“Решението от 4 юни 2013 година е съдебен акт, постановен в рамките на едностранно охранително регистърно производство и като такъв не се ползва със сила на присъдено нещо. В този смисъл решението може да се обжалва от други регистрирани вероизповедания по реда на Гражданския процесуалния кодекс. Именно това стана факт на заседанието на 11 април. Делото беше спряно заради жалба от Мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание, което претендира, че е наследник на мюсюлманските вероизповедни общини. Съдебният спор между Мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание и Мюсюлманското вероизповедание е на 13 юни в Апелативен съд София. Очакваме това дело, тъй като то е от съществено значение за спора относно собствеността на Ески Джамия и за настоящото дело в Апелативен съд Пловдив, по което Областна администрация е ответник”, обясни Ваня Панова.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн