Старозагорската Руска гимназия – СОУ „Максим Горки“, чества днес патронния си празник

STZAGORA.NET
СОУ „Максим Горки“ в Стара Загора чества днес, 28 март, своя патронен празник. На този ден, в който се навършват 146 години от рождението на патрона му, училището организира различни дейности, за да отбележи събитието.

Кулминацията на честванията ще бъде в залата на Синдикалния дом, където от 18.30 часа започва голям концерт по случай празника. Организаторите канят на него всички, желаещи да споделят празника. На концерта ще могат да се насладят и 120-те гости, които ще участват в провеждащата се утре (събота) в Стара Загора Националната олимпиада по руски език. Тя ще бъде открита официално по време на концерта довечера. В днешния ден за гостите е организирано посещение на храм-паметника „Рождество Христово“ в гр.Шипка. Те ще имат възможността да разгледат и музеите в Стара Загора.

Момент от драматизацията на приказката. Снимка Диляна Божкова

Една от проявите във връзка с празника на училището бе драматизация на приказката „Златокоска и трите мечки”, която бе представена от ученици от началния етап. Ръководителят на групата Теодора Порова работи вече втора година по проект УСПЕХ с настоящите третокласници. Представлението се проведе в деня на театъра – 27 март.

Днес от 10:00 в двора на училището започва турнир по футбол, състоящ се от три срещи. На игрището ще премерят сили учениците от V „а” и V „б” клас. Съставени са и сборни отбори от спортисти от V и VI клас. Техен треньор е Теньо Минчев.

Също днес клуб „Моята България – Нашата Европа“ представя в сградата на училището изложба на тема „Стара Загора – вчера, днес, утре“. Провежда се и конкурс за най–оригинална рисунка на тема „Патронът на моето училище“. За организацията на изложбата с готовите картини отговаря Светлена Георгиева.

По повод утрешната Национална олимпиада по руски език разговаряхме с една от двете финалистки, представящи училището – 16-годишната Валентина Славова от X „г” клас. Тя е събрала 76 точки от максималните 80 на Областния кръг на езиковото състезание.

- Валентина, Вълнуваш ли се за олимпиадата?
- Донякъде – само за това, че ще има много ученици и ще бъде доста натоварено и шумно.
- Очакваше ли да стигнеш до този кръг или смяташе, че ще отпаднеш по-рано?
- Честно казано, дори не си и представях да мина в националния кръг, но се радвам и се надявам, че ще се справя добре.
- Гордееш ли се, че си една от двете ученички, които ще представят училището?
- Просто съм щастлива.

Информацията подготвиха
Паолина ЛЕФТЕРОВА и
Венета НЕЙЧЕВА,

Клуб „Млад журналист” при СОУ „Максим Горки”
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн