115 ученици от 5 до 12 клас ще участват в Националната олимпиада по руски език утре в Стара Загора

STZAGORA.NET

115 ученици от 36 училища в цялата страна, разделени в 4 възрастови групи (5-6, 7-8, 9-10 и 11-12 клас) ще се явят на Националната олимпиада по руски език, която ще се проведе утре (събота, 29 март) в Стара Загора. Децата и младежите-участници, заедно с ръководителите си и родители, са вече в Града на липите. Пристигнаха и гостите от системата на образованието в Русия и Беларус, които ще наблюдават олимпиадата, като ще гостуват и на патронния празник от 18.30 часа тази вечер на Руската гимназия, както още е известно старозагорското СОУ “Максим Горки”. За честването ще пристигне и ръководителят на “Россотрудничество” в България Виктор Баженов, който е и директор на Руския културно-информационен център в България.

Гостите от Русия и Беларус, ръководителят на Отдела по руски език към представителството на “Россотрудничество” и РКИЦ Владислав Лесневский (втори отляво на снимката), представители на българското Министерство на образованието и на СОУ “М. Горки” дадоха днес пресконференция в Стара Загора, на която съобщиха подробности за предстоящата олимпиада. Участието в нея ще е особено оспорвано в рамките на старшата възрастова група – поради това, че оценките, които ще получат при представянето си първите 5 от тях, ще се зачитат като оценки от издържан изпит по руски език във всички родни университети, а първите 15 ще могат да кандидатстват с тях в специалностите с руски в Софийския университет. По тази причина и въпросите, по които ще работи утре четвъртата група, се пазят в най-строга тайна до момента на обявяването им. Темата за съчинението ще бъде изтеглена утре на място пред всички. Участниците в първите три възрастови групи ще разполагат с 2 часа за работа, а тези от 9-10 и 11-12 клас – по три часа.

Директорът на СОУ “Максим Горки” Мариана Пенчева (вляво на снимката), която е и председател на Националната оценъчна комисия за олимпиадата, съобщи, че участниците в първата и втората възрастова група са по 29 на брой, в третата – 26 и в четвъртата – 31. В комисията влизат и преподаватели по руски език от Софийския университет “Св.Климент Охридски”, Университета по национално и световно стопанство (УНСС), както и от училища в София, Пловдив, Варна и Търговище.

Участниците от Стара Загора, класирали се за националния кръг на олимпиадата, са Валентина Славова от 10 клас и Ива Дикова от 12 клас. Заключителният кръг на Националната олимпиада по руски език се провежда за пръв път в Стара Загора.

Руският език е вторият най-масово изучаван в България чужд език след английският, обяви доц. Татяна Алексиева, член на Националната комисия и преподавател по руски в Софийския университет. В създадената през 2004 г. национална мрежа за изучаване на руски до момента са се включили 43 наши училища и вузове. В родните университети понастоящем се изучават 19 различни чужди езици. Руският е и сред 6-те чужди езици, по които у нас се държи матура в края на средното образование. Форматът на Националната олимпиада е същият като при матурите и приемните изпити по руски език в университетите, уточни доц.Алексиева.

В Стара Загора децата вече учат руски език още от подготвителните групи в 17 детски градини със съдействието на Общината, съобщи зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова.

Партньор в провеждането на Националната олимпиада по руски език е Руският културно-информационен център в София. Тази година рязко е увеличен броят на обявените квоти за безплатно обучение на български студенти в руски висши учебни заведения, съобщи Владислав Лесневский. Може да бъдат избирани различни специалности в 1200 руски университета, като ограничение има само за военните дисциплини. Кандидатите могат да подават документите си директно в Руския културно-информационен център в София. В момента приемът тече. Поради големия интерес се очаква да бъдат отпуснати и още бройки над предварително обявените 50. Желателно е кандидатите да знаят руски. Онези от тях, които имат нужда от обучение, ще изкарат първоначален едногодишен курс по езикова подготовка в Русия.

* * *

Живка Аладжова, Областен управител на област Стара Загора, прие делегацията от Русия, гостуваща у нас по повод провеждането на Националния кръг от олимпиада по руски език на 28 март и патронния празник на СОУ „Максим Горки”.

Сред гостите бяха Валентина Бадил – завеждащ образование на Западен окръг Москва, Димитрий Шаршун – ръководител на кметство Раменки – Москва, Лилия Галузина – завеждащ образованието в област Самара, Светлана Копилова, Светлана Роговенко и Елена Казаченко – директори на средни и гимназиални училища, доцент Юлия Архангелска и доцент Вероника Абрамова – преподаватели в Държавния педагогически институт в Тула и Мариана Пенчева – в качеството й на председател на Националната комисия за организиране и провеждане на олимпиадата по руски език и директор на СОУ ”Маским Горки”, Стара Загора.

“СОУ „Максим Горки” стана домакин на настоящата олимпиада благодарение на изявените си ученици по руски език и желанието им не просто да популяризират руската култура, а да достигнат висотата, описана от Горки, която винаги е в пряка зависимост от любовта към труда” каза в поздравлението си към гостите Живка Аладжова. Тя запозна гостите с културно-историческите и икономическите особености на областта.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн