Георги Първанов: Процесите в българския политически живот издават стремеж да се мисли за бъдещото преструктуриране на политическото пространство

STZAGORA.NET

Триумф на задкулисието се наблюдава в българския политически живот. Това, което се събаря в парламента, в президентството, в легитимно избраните институции на Р България, което се проваля като предложения, се решава в рамките на други формати – в кафенетата или друг тип срещи, които сами по себе си са добър знак, но мисля, че се издава сякаш един стремеж да се мисли за бъдещото преструктуриране на политическото пространство. Това заяви днес в Плевен Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012).

По повод тезата за преструктурирането на политическото пространство у нас Първанов коментира, че е очевидно, че ДПС търси една друга, по-различна роля в политическия процес. „Както се очакваше, уви, след всичко това, което се случва на „Позитано“ и в отношенията с коалиционните партньори, БСП може да бъде прелъстена, но изоставена и при едно преразпределяне на ролите, вече да остане в периферията“, каза още президентът. На въпрос може ли преструктурирането на политическото пространство да стане още в рамките на този парламент, Първанов отговори, че в този парламент вече всичко е възможно, въпросът е доколко ще бъде работещо. Едно преструктуриране не може да засили парламента, категоричен е президентът.

Георги Първанов коментира и срещата на върха ЕС–САЩ. Той смята, че има важни знаци в международен план, които трябва да бъдат внимателно анализирани, а направените заявки са нещо, върху което трябва сериозно да се разсъждава – преди всичко заявката, че в кръга санкции на Русия може да влезе и енергийната проблематика с допълнителната заявка, че някога Европа може да разчита на доставки на шистов газ от задокеана и изобщо трябва да се поработи по въпроса за енергийната независимост на Европа.

„Това аз го тълкувам по следния начин – че най-засегнати от подобна политика са именно страните от нашия регион, може би особено България. Към момента, след като, необяснимо защо, отдадохме суверенните си права в преговорите за „Южен поток“ на еврокомисаря Йотингер и след това послание, лично аз смятам, че допълнително трябва да очакваме замразяване, ако не и стопиране на „Южен поток“. За мен това означава закана по отношение на руските интереси в енергийната сфера. Да не говорим, че към „Белене“ отдавна имаше възражение от някои западни страни. Сега допускам, че натискът ще бъде още по-голям. Това ще ни изправя пред нови, още по-сериозни изпитания предвид изключително тежкото състояние на българската енергетика в момента. Искрено се надявам, че тази енергийна война, която се води в момента, свързана с дълговете межди ЕРП-тата и НЕК, в крайна сметка ще завърши с мирен дипломатически изход, защото съдебни разправии в продължение на няколко години не просто ще изтощят системата, но могат да я довършат. Това налага ние да ускорим работата си и провеждането на една нова дискусия по енергийната проблематика – разговор, който започнахме още преди формалното рестартиране на АБВ. Този разговор трябва да продължи в още по-широк кръг от специалисти, политици и дипломати, за да може да се изработи единна българска позиция“, каза Георги Първанов.

По отношение на позицията на БСП за Украйна, президентът коментира, че е видял половин дузина позиции, изразени от ключови фигури в партията. „Вчера видях една декларация от името на БСП, която според мен е написана, за да заличи впечатлението от поведението и позицията на БСП, на хората от „Позитано“ и представители на партията на ПГ на КСНС. Фактически се получи обединение на парламентарните партии около агресивната антируска позиция на парламента и ГЕРБ и БСП беше част от това. Защото това е, което излезе в международното политическо пространство по отношение на българската позиция. Позиция, която беше излишно агресивна, позиция, която не каза отчетливо, че санкциите са не просто неефективна мярка за решаването на проблемите, санкциите са несправедливи – както във времето на юговойната или други конфликти.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн