Георги Първанов в Стара Загора: Срещу нас стои огромен финансов ресурс

STZAGORA.NET

“Срещу АБВ се изправя не просто една медийна империя, а огромен, неизчислим финансов ресурс. Ще е лошо, ако срещу нас се изправи и държавната машина, в случай че някой реши да я използва за разчистване на политически сметки.” Това бе една от тезите на президента Георги Първанов (2002-2012), които той изложи пред репортери от централните и местни медии днес в Стара Загора. Заедно с него бяха бившият председател на ОблС на БСП в Стара Загора Трифон Митев и Тихомир Димитров, зам.-кмет на община Стара Загора по времето на д-р Евгений Желев. Самият д-р Желев не участва в срещата с медиите. (Вдясно от Първанов на снимката е шефът на пресцентъра на АБВ Трендафил Величков.)

Тъй като АБВ е политическо движение, на изборите то ще се яви в коалиция със същото име, съставена от извънпарламентарни партии. Преговорите вървят много добре, в листата няма да има партийни квоти, а само утвърдени експерти, сподели Първанов.

Най-опасното в момента би било да се етнизира предизборната кампания. Макар че това ще е ефикасен начин да се заметат следите, да се дръпне завесата пред задкулисието, дърпащо конците в държавата, каза той.  Според него парламентът е първоизточникът на това, което се случва на улицата. Тъй като именно от парламентарната трибуна твърде често се чуват речи, които пораждат етническо напрежение.

По отношение на Изборния кодекс Георги Първанов прогнозира, че в крайна сметка ще се стигне до сделка между ДПС и БСП. ДПС ще отстъпи по въпроса за предизборната агитация на чужд език, тъй като и без това досега я е правило, без някой да му пречи, а БСП ще отстъпи по темата за т.нар. “уседналост”. Което ще върне възможността за “изборен туризъм” и напрежение в отделни региони, а като цяло ще повлияе на изборните резултати.

Атаките на Нидал Алгафари към АБВ и песонално към себе си Първанов отказа да коментира с думите, че доскорошният му сътрудник за кратко време в движението е част от активно мероприятие. “Много компромати, 2001 г. е песен в сравнение с това, което се случва днес. Но компроматите няма начин да не се обърнат срещу авторите си. Хората ще оценят държавническите ни идеи и поведение”, каза Георги Първанов.

На евроизборите АБВ ще се представи като минимум в тройката. Което означава, че силно ще намали ролята на ДПС и някои други сили в изборния процес, заяви президентът.

Прозвучалите в публичното пространство предположения, че след изборите АБВ ще се “прегърне” отново със Станишев, за да изпратят заедно повече депутати в Европарламента, Първанов окачестви като провокация. Но не скри очакването си, че ПЕС няма да отблъсне евенуалните двама-трима евродепутати от АБВ, които биха наклонили везните към левицата в спора й с ЕНП. Още повече че според прогнозите ситуацията в ЕП е на кантар.

„Съдбата на правителството е в неговите собствени ръце – коментира Първанов. – Целта е не да устиска до края на мандата, а да управлява добре”, допълни той.

Старозагорският клуб на АБВ, който ще се открие, ще бъде ръководен от Георги Русев.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн