Започва разширение и модернизация на пречиствателната станция на Казанлък

STZAGORA.NET

На площадката на Градската пречиствателна станция за отпадни води (ГПСОВ) край Казанлък с първа копка днес започна изпълнението на инженеринговите дейности по реконструкцията и модернизацията на градската пречиствателна станция по втория етап на Интегрирания воден проект на община Казанлък. Финансирането на стойност близо 23 млн. лв. е от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Oперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.

В церемонията участваха кметът на Казанлък Галина Стоянова, ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ Спиридон Александров, заместник-областният управител в Стара Загора Теодора Иванова, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, Управителят на „ВиК“ ЕООД – Стара Загора Радостин Миланов, ръководителят на проекта Кънчо Христов, директорът на РИОСВ Нанчо Видев и др.

В приветствието си Галина Стоянова подчерта важността на проекта. Проектирана през 80-те години на миналия век от „Водоканалпроект“ – София, реално строителството на ГПСОВ-Казанлък започва през 1984 г. Станцията е въведена в експлоатация през 2000 г. Тъй като е строена в продължение на 16 години, още с откриването й преди 14 години се говори, че оборудването вече е морално остаряло. „Градската пречиствателна станция обаче има изключителен екологичен и социален ефект – подчерта Стоянова. – Тя пречиства битовите отпадни води на Казанлък – град с 50 хил. жители, и поема пречистените от локалните станции промишлени води на големите казанлъшки предприятия. С функционирането на ГПСОВ се преустановява замърсяването на р. Тунджа. Много важен резултат е, че с нейното функциониране се поддържа чиста вододайната зона на Стара Загора и се подобрява екоравновесието в целия регион.“

Реконструкцията на ГПСОВ е от важно значение за опазване на околната среда в Старозагорска област и за повишаване качеството на ВиК-услугите в общината. Обектът ще даде възможност за реализация на ВиК-проекти, позволяващи включването и на отпадните води от населените места Шипка, Шейново, Крън, Енина Копринка, допълни кметът.

Според ръководителя на Управляващия орган на ОПОС Спиридон Александров това е най-добрата пречиствателна станция в България, изградена по ОП „Околна среда“. Ефектът от нейната цялостна модернизация ще се почувства осезаемо, особено за жителите на с. Овощник.

С новия проект за реконструкция и модернизация на ГПСОВ ще бъдат отстранени биогенните елементи азот и фосфор, ще се намали енергоемкостта на цялата станция, ще се въведе много по-добра автоматизация на процесите и ще се направи третиране на утайките посредством метантанкове и филтърпреси, допълни ръководителят на Интегрирания воден проект на Казанлък Кънчо Христов.

Той, ръководителят на УО на ОПОС Спиридон Александров и управителят на „ВиК“ ЕООД – Стара Загора Радостин Миланов направиха символичната първа копка.

Консорциум „Интерпром Каро Витковице Аква Инженеринг“ ДЗЗД – София е фирмата изпълнител на инжeнеринговите дейности по проекта. На този етап е извършено проектирането и е издадено разрешение за строеж. Изпълнителят ще извърши още авторския надзор, строителството, както и ще достави и монтира необходимите съоръжения. Наред с това ще отговаря за електрообзавеждането, обучението на персонала, въвеждането в експлоатация с тестове, предвидени в договора и 12-месечния период на контрол и подпомагане на дейността на ГПСОВ-Казанлък със своевременно отстраняване на възникнали проблеми и дефекти.

Проектът, одобрен с договор № DIR-51011116-C026 от 8 август 2012 г., е на обща стойност 22 974 967,80 лв., от които 1 387 365,25 лв. собствен принос на Община Казанлък. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 21 587 602,55 лв., разпределена както следва: Кохезионен фонд 17 270 082,04 лв. и Национално съфинансиране 4 317 520,51 лв.
#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн