На Старозагорските бани завърши семинарът на тема „Равенство в здравеопазването 2020“

STZAGORA.NET

На Старозагорските минерални бани завърши двудневният семинар, организиран от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Стара Загора в рамките на здравната програма на ЕС.

В продължение на два дни – 13 и 14 февруари, 18 специалисти по обществено здраве и финансисти, представители на 8 страни – новоприети членки на ЕС, дискутираха как местните власти в регионите да създадат равен достъп на населението до здравеопазването.

Основната цел на проекта „Равенство в здравеопазването 2020“ е да подпомогне държавите-членки (регионите) да разработят планове за действие, основани на доказателства, за намаляване на неравенствата в здравеопазването, а също така и да информира за използването на структурните фондове на ЕС в следващия програмен период.

Семинарът се финансира от Изпълнителната агенция по здравеопазване и защита на потребителите към Европейската комисия.

От българска страна в семинара участваха зам.-областните управители д-р Тунджай Йозтюрк и Теодора Иванова, д-р Елена Канева, директор на РЗИ-Стара Загора и Петя Ацинова, управител на Областния информационен цeнтър – Стара Загора. Останалите участници в дискусиите бяха представители на Холандия (от Маастрихт и Еразмус университети) – ръководител на проекта, и на пилотните региони от Полша и Словения, партньорите по проекта от България, Литва, Латвия, Чехия, Словакия и Унгария.

През първия ден участниците представиха оценка на потребностите и капацитетите за работа.

През втория ден бяха представени начините на усвояване на средства по оперативните програми и структурните фондове на ЕС.

Петя Ацинова представи пред участниците мрежата от ОИЦ в страната като източник на информация за структурните фондове и програми в областта на здравеопазването по места.

Следващият семинар по проекта ще бъде през юни 2014 година в Словения.

Д-р Елена Канева благодари на участниците за ползотворната работа и за спомен от България в навечерието на 1 март подари на всички българския символ на пролетта и здравето – мартеницата.

Д-р Елена КАНЕВА,
директор на РЗИ – Стара Загора,
организатор на семинара
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн