Близо 12 000 са имениците на Ивановден в Стара Загора

STZAGORA.NET
На 7 януари Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител. Празникът се нарича още и Ивановден.

В Стара Загора 11 990 души носят имената Иван, Ивана, Иванка, Иванина, Ивона, Ванина, Йоан, Йоана, Ваня, Ваньо, Яна, Янка, Йовко, Йовка, Йовчо, Иво, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивелина, Калоян, Жан, Жана и Жанка.

По данни на Дирекция „Гражданско състояние” най-много – 5178, са имениците с име Иван, 1974 дами носят името Иванка, следващите по многочисленост са с името Янка – 713, веднага след тях са имениците Ваня – 708 и Ивайло – 600. На Ивановден празнуват и кръстените с име Йовка – 345 и Калоян – 327. Името на светеца Йоан носят 68 души.

Най-слабо популярно в старозагорско е името Йото – носят го само двама души.

Свети Йоан Кръстител е един от най-почитаните светци от българската православна църква. Той е последният старозаветен пророк, наречен още Предтеча, защото предсказал идването на Исус Христос на земята и подготвял хората за него.

Българската традиция свързва Ивановден с очистителната и чудодейна сила на водата. Така наречените „мръсни дни” са свършили и хората поглеждат напред в бъдещето с надежда за здраве и по-добър живот. На този ден по стар български обичай всички булки и младоженци, които са се оженили през зимата до Ивановден, се къпят за здраве и щастлив живот, а за здраве и хубост се къпят малки и големи.

В този ден младоженците гостуват на кумовете, като носят кравай, месо, вино и луканка. Трапезата е много богата и на нея присъстват пълнено бутче, кисело зеле, печена луканка и сушени плодове.

Според вярванията, ако на Ивановден няма лед и мраз, през лятото ще има болести по хората и добитъка.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн