Шестте тома събрани произведения на Чудомир – със „Златен лъв“ за 2013 г.

STZAGORA.NET
Шестте тома със събрани произведения на Чудомир на издателство „Абагар“ са отличени с наградата „Златен лъв“ за 2013 година. Отличието се присъжда за поредна година от Асоциация българска книга за „Книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, с висока стойност на текста като съдържание и стил и добро полиграфическо изпълнение“. Това става в рамките на 41-ото издание на Международния панаир на книгата, провеждащ се от 10 до 15 декември в НДК – София.

За първи път творчеството на Димитър Чорбаджийски-Чудомир излезе в шест тома в навечерието на двадесетите поредни празници, посветени на казанлъшкия писател, художник, хуморист, краевед и общественик.

Община Казанлък финансира с 25 хиляди лева предпечатната подготовка на шестте тома, събрали 188 стихотворения, 311 разказа, 50 спомена и 500 рисунки на многопластовия талант от с. Турия, работил и творил в Казанлък. С подкрепата на Общината и на общинска фондация „Чудомир“, която осигури отпечатването, най-накрая събраните произведения на Чудомир стигат до читателите, за да се даде истински нов живот на един уникален творец.

Подборът на произведенията и редакцията на уникалното издание е дело на Пеньо Терзиев, директор на ЛХМ „Чудомир“ към Община Казанлък. Предговорът към шесттомника, отпечатан от издателство „Абагар“, е на проф. Никола Георгиев, който пише: “Пълно шесттомно издание на Чудомир!… Едва ли такова неоценимо по своя културен смисъл дело може да бъде изчерпателно представено в предговор. Дългът към Чудомир обаче продължава да стои пред българската литература и пред изкуствознанието като по-тесни сфери на хуманитаристиката.“

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова отправи апел към Министерството на образованието и науката да включи в учебната програма за средното образование у нас произведения на Димитър Чорбаджийски-Чудомир като един от най-изявените автори в съвременната българска литература.

Носителят на наградата за хумористичен разказ от тазгодишните празници, посветени на Димитър Чорбаджийски – Петър Софрониев, подкрепи идеята за популяризиране на Чудомир сред учащите се. При получаване на отличието той каза, че се включва в инициативата Чудомир да се изучава в учебниците по българска литература.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн