В гълъбовското село Мъдрец ще ремонтират 150-годишната църква

STZAGORA.NET

Вчера бе подписан договорът за ремонт на църквата в гълъбовското село Мъдрец. Проектът е по мярка 322 от Програма за развитие на селските райони на стойност 500 000 лева.

Църквата е на 150 години. За да я запазят, местните жители съдействаха с каквото могат на църковното настоятелство в селото. Идеята бе да се запази храмът, споделят и от общинския център в Гълъбово.

За да се стигне до крайната цел, основно участие взе кметът на селото Тодор Янков. Той и още няколко родолюбиви християни събират документите на църквата и заплащат всички такси от собствения си джоб. От своя страна пък Църковното настоятелство в Мъдрец кандидатства с проект по мярка 322 по Програма за развитие на селските райони. От вчера договорът е факт.

Това за община Гълъбово е втори подобен договор – и църквата в село Обручище ще бъде спасена. От ръководството на община Гълъбово споделиха, че и за двете църкви нуждата от ремонт е огромна, понеже отклоненията от основите са почти метър. Тези договори са гаранция, че храмовете ще бъдат възстановени и няма да се срутят.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн