Кметът Живко Тодоров откри новата зона с безплатен интернет в старозагорския парк “Тракия”

STZAGORA.NET

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров откри днес предиобед символично и демонстрира пред медиите възможностите на новата зона с безплатен безжичен интернет, която покрива територията на парк “Тракия”. Новото удобство за старозагорци стана факт изцяло благодарение на фирма “Кънтри нет”, която показа похвална съпричастност към развитието на града. За Общината новата услуга ще бъде напълно безплатна, съобщи Живко Тодоров, като отбеляза, че в днешно време не са много фирмите, които безвъзмездно подпомагат развитието на местната общност в интерес на хората. Той припомни, че подобни зони с безплатна WiFi връзка досега са създадени благодарение на други фирми в парк “Пети октомври” (Градската градина), парк “Ал. Стамболийски” (Алана), парк “Зеленият клин” и в района на Автогарата. Следващите места с тази екстра се очаква да станат паркът край езеро “Загорка” и Станционната градина. С интернет са свързани вече и много от читалищата по селата в община Стара Загора, откъдето хората могат да влизат безплатно в мрежата.

Новата придобивка е по инициатива на общинския съветник Гочо Карагьозов (вдясно на снимката), който участва в откриването й заедно с управителя на “Кънтри нет” Константин Кънчев (вляво на снимката). Скоростта на връзката в парк “Тракия” достига до 70 мегабита в секунда за всеки потребител, който се “закачи” за мрежата. Това обаче ще е постижимо при логване с лаптоп, тъй като възможностите на смартфоните са по-скромни. Едновременно от връзката ще могат да се ползват 30-40 човека. Възможно е и разширяване на параметрите на безжичната връзка при необходимост.

“Фирмата ни е нова, занимаваме се предимно с развитието на точки за достъп до интернет в селата. Виждаме, че вече няколко години действително Общината прави нещо за града в лицето на кмета, което в предишни години не сме го забелязвали, затова с удоволствие решихме да помогнем”, каза Константин Кънчев.

В бюджета за 2014 г. ще има доста средства за ремонт на улици, съобщи още Живко Тодоров. Приоритет ще бъде обновяването на уличната мрежа в кв.”3 чучура-север”, където от много години не е правено нищо, което да остави траен ефект в квартала. Затова сега предстои да се направи и да се реализира цялостен проект за модернизиране на инфраструктурата.

Кметът отговори и на други въпроси, зададени му от репортери. Относно хода на обществената поръчка за избор на почистваща града фирма – приключил е срокът за обжалване на документацията. Има срок за подаване на оферти, който изтича скоро. След това офертите ще бъдат отворени и фирмите-кандидати ще бъдат класирани. Както за тротоарите в града, както за уличното осветление, така и сега процедурата за чистотата е пусната с основен критерий най-добра цена. До момента са закупили документация и ще кандидатстват 5-6 фирми. Те ще се конкурират именно по този критерий. “Тоест ще имаме реална цена на услугата, а не някакви други съображения, по които да се класират фирмите. Защото, знаете, голяма част от обществените поръчки се правят с техническа оценка и с други параметри, които определят кой да спечели. Докато тук цената е определяща и старозагорци не трябва да имат притеснения от тази гледна точка”, уточни Живко Тодоров. “Чистещата в момента (до определяне на титуляр) фирма “Зауба” е започнала да се справя по-добре от първоначално, но въпреки това ги следим постоянно, защото хората в Стара Загора трябва да получават качествена услуга за тези средства, които се дават”, каза кметът.

Античният форум не е време да се открива сега, защото няма да се види в цялата му красота това, което е изпълнено. Това ще стане вероятно напролет, когато се затопли и стане възможно провеждането на мероприятия на открито. “Тогава можем да открием осветлението, сцените и всичко както трябва. А сега до края на годината на 16-ти декември ще бъде пусната в работа 35-та детска градина, както и 68-ма, където ремонтите продължиха по-дълго по вина на пазарджишката фирма-изпълнител “Термикс”, която плати 10 000 лв. глоба на Община Стара Загора заради закъснението си, при обща стойност на проекта около 200 000 лв. Това е в рамките на предварително очакваната от тях печалба”, каза кметът.

“Министерството на регионалното развитие е избрало да направи утре (вторник) отчета си за напредъка на Оперативна програма “Регионално развитие” не другаде, а точно тук, при нас, защото Стара Загора работи много активно по проектите по ОПРР и защото са преценили след проверката, която са направили на Античния форум, че той всъщност е един добър пример за това, как средствата по Оперативната програма помагат на общините. Определено им е харесал много Античният форум на Стара Загора и затова са избрали мероприятието им да се случи тук”. Така Живко Тодоров отговори на въпрос на утрешния отчет на МРР, който ще се състои в зала “П.Р.Славейков” на Общината.

Кметът съобщи още, че спирането на средствата по Оперативна програма “Околна среда” няма да се отрази на проекта за Воднния цикъл на Стара Загора и той ще продължи да се изпълнява. Има получени авансови плащания, очакват се и междинни. Минали сме и последващ контрол на обществената поръчка. Задачата сега е да се отчита само това, което е изпълнено, за да няма впоследствие непризнаване на извършени строително-монтажни работи. Ще има проблеми само за проекти, по които договори са подписани по-късно от този за Стара Загора. На други места проектите са прехвърлени да следващия програмен период 2014-2020 г.
#vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн