Валентин Вълчев: Имаме уверението на министър Драгомир Стойнев, че цената на въглищата ще достигне пазарна стойност през 2014 г.

STZAGORA.NET
Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите, в интервю за Агенция „Фокус”

Валентин Вълчев

- Господин Вълчев, взе ли се решение за протестен митинг в сектор „Енергетика”, кога и къде ще се проведе?
Валентин Вълчев: Протестен митинг ще има – на 20 ноември, сряда. Ще започне около 11:15 часа от сградата на КНСБ, площад „Македония” и ще бъде митинг-шествие. Ще бъде за бюджета, във връзка с несъгласията на федерацията и конфедерацията относно някои проблеми в бюджета и някои решения, които вече ги гласува Народното събрание. После искаме да наблегнем на неразплащанията в енергетиката, положението е такова, че много от въгледобивните дружества не получават средствата за въглищата, които са дали на централите, трудностите в бранша поради липсата на парични средства и т.н. Общ национален митинг на сектор „Енергетика” няма да има. В този митинг-шествие ще участват и енергетици, и миньори, но ще бъде в контекста на общия митинг.

- Какво е положението в мини „Марица – Изток”? Имаше едно съобщение от ваша страна преди няколко дни, че са в стачна готовност миньорите.
Валентин Вълчев: Казах, че няма нагласи за протестни стачни действия, просто в тази декларация, която беше написана на 6 ноември и разпространена от двата синдикални съвета – на КНСБ и КТ „Подкрепа”, за пореден път искат да напомнят, че тези неразплащания в мини „Марица – Изток”, не могат да си реализират инвестиционната програма. Не могат да си реализират намеренията спрямо здравословните и безопасни условия на труд, има вече отказани и прекратени тръжни процедури. Така че с тази декларация колегите искат да напомнят, че това тежко финансово и икономическо състояние се отразява негативно върху цялостното развитие на комплекса. И друго, че трябва да има не само пари за заплати, вече хората настояват наистина да има инвестиции на самото работно място, да има инвестиции за нова техника, да има инвестиции за резервни части. Това се говори в тази декларация и за сетен път искам да кажа, че никой не е подготвял стачни действия.

Защо централите не плащат за добитите въглища?
Валентин Вълчев: Поради това, че НЕК не се разплаща редовно с централите. НЕК дължи само на централите в комплекса „Марица – Изток” около 320 милиона лева, а те от своя страна вече дължат на мини „Марица-Изток” от порядъка на 100 милиона лева. Като ги няма тези средства, мините са последни по веригата, и най-много страдат. Затова е декларацията, да напомни, че трябва да се вземат някакви отговорни решения и тези неразплащания трябва да бъдат веднъж за винаги ликвидирани.

От 1 септември има нова цена на тон въглища, как се отрази това?
Валентин Вълчев: От 1 септември има нова цена на въглищата и тон основно гориво беше увеличен от 71,50 лв. на 75 лв. Аз още тогава казах, че това е недостатъчно, но все пак е стъпка в правилна посока и още тогава имахме разбирателство с министъра на икономиката и енергетиката г-н Стойнев, че тази тенденция за постепенно поетапно увеличение на цената на въглищата трябва да продължава. Както и той обеща, във вчерашното си интервю, че след Нова година буквално ще има наистина пак леко увеличение на цената на въглища и така постепенно, докато в края на 2014 година те достигнат пазарната си стойност, за да не губят мините. В момента мини „Марица – Изток”, въпреки увеличената цена, е на загуба от порядъка на близо 50 милиона лева. Нали разбирате, че сега има производство, както говорихме и преди малко, има рекордни добиви – месец октомври от порядъка на 3,5 милиона тона, но тези рекордни добиви и колкото повече се работи, загубите на мините става все по-голяма.

Колко струва в Европа цената на тон основно гориво въглища?
Валентин Вълчев: Цените в Европа са различни, но такива като българските няма никъде. Там са от порядъка на 80 евро, докато при нас няма и 80 лева. Аз затова казвам, че един обикновен тон въглища струва от порядъка на 16 лева – 16 лева и някоя стотинка, което е смешно. Един кубик пясък струва много повече, отколкото един тон въглища.

Преди това колко време не беше вдигана цената на тона въглища?
Валентин Вълчев: Тя не само, че не беше вдигната, последното увеличение на цената на въглищата беше 2009 година, с едно решение преди 3-4 години тази цена беше намалена изкуствено, което създаде още по-голяма загуба за комплекса. И сега това увеличение, което стана септември, фактически възстанови цената, която беше в началото на 2009 година. А сега сме 2013 година, на прага на 2014-а. Мини „Марица – Изток” купува абсолютно всичко по пазарни цени – електроенергия, горива, резервни части, метали, и т. н. Смея да твърдя, че тази цена на въглища все още е политическа, а не е пазарна. Не може мини „Марица – Изток” да изпълнява социалните ангажименти на държавата.

Имате ли твърд ангажимент от министъра на енергетиката, че до 2014 година ще бъде достигната пазарната цена?
Валентин Вълчев: Имаме твърдо обещание от господин министъра, надяваме се, че това наистина да стане. Имаме твърди обещания, че мини „Марица – Изток” ще си остане 100% държавно предприятие, без да има съкращения, без да се създава смут в работата на предприятието, понеже това е единственото въгледобивно дружество, което е с 100% държавно участие.

Имаше проблеми в мини „Черно море”. Разрешиха ли се?
Валентин Вълчев: На този етап, пак със съдействието на министерството, се стигна до някакво разрешение, но за мен това е половинчато. Не може всеки месец да искаме НЕК да преведе суми на ТЕЦ „Сливен”, а те от своя страна на „Черно море”, за да могат миньорите да работят нормално. Това са временни решения. Трябва кардинално да се реши въпросът с разплащанията, защото миньорите са последните, които си получават парите за възнаграждения. Благодарение на тези суми, които бяха преведени, от 4 ноември, в мина „Черно море” заработи новият фронт. За работещите там това означава, глътка въздух, означава сигурност, означава, че те ще имат работа и в близките няколко години.

Вие казахте – миньорите вече не искат само редовно получаване на заплати, искат инвестиции в местата, където работят. Как виждате тези инвестиции, има ли ангажимент на държавата за бъдещи инвестиции във въгледобива?
Валентин Вълчев: Държавата наистина трябва да се ангажира с тези инвестиции и да помага на предприятието да могат да бъдат извършвани своевременно. Защо говоря, че миньорите искат да има инвестиции? След като има инвестиции, след като има нова техника, нали разбирате, че се спазват и здравословните и безопасни условия на труд. А когато няма пари, когато има само за заплати, и работодателят, и работниците правят компромис относно тези правила. Затова ние като федерация настояваме и искаме тези инвестиции да бъдат изпълнени, за да може всеки един миньор, така както е отишъл на работа, да може спокойно да се прибере при семейството си, без да се създават условия за някакви инциденти, за трудови злополуки , и т.н.

Направено ли е нещо в сектора на въгледобива в последните 6 месеца? Имате ли диалог с правителството, имате ли някакви надежди занапред или няма разговор?
Валентин Вълчев: Аз като председател на федерацията и цялата федерация има диалог с Министерството на икономиката и енергетиката. Когато сме пратили писмо за браншови съвет, винаги се е състоял. Когато сме настоявали за срещи, винаги са се състояли. Покрай трагедията, която стана летните месеци в „Пирин Ораново”, се събирахме няколко работни групи, които гледахме правилата и наредбите за здравословни и безопасни условия на труд, за подземен въгледобив, и т. н. Другото, което искам да подчертая, преди 2 – 3 дни бях на заседание на една комисия, която беше създадена с решение на министъра на икономиката и енергетиката, двата синдиката сме членове на тази комисия, и тази комисия ще направи пълна ревизия на всички нормативни актове, закони, подзаконови актове, специално в миннодобивния бранш, за да бъдат реализирани всички несъответствия с времето, в което живеем. Като председател на тази федерация, имам редовен диалог с министерството.

Какво ще е бъдещето на рудник „Ораново”?
Валентин Вълчев: Те имат предписания, които вече са изпълнени. Преди няколко дни, те минаха една комисия, която беше в министерството, където всичко, което им е възложено, е изпълнено. Има съставен протокол от тази комисия за възобновяване на работата, че са отстранени всички нередности. Мисля, че този протокол трябваше да бъде подписан от зам.-министър Анна Янева, и се надявам това да е факт, ако не е станало вече, за да може да се реализира това, което е направил собственикът на мината. Надяваме се да заработи, понеже знаем всички, че в района на Симитли алтернатива няма. Даже колегите от „Ораново” имаха намерение да направят протестна акция, защото 4 – 5 месеца, освен подготвителни работи, освен тези неща, които отстраняват в мината, няма производство. Те редовно си получават заплатите и авансите, но нали разбирате, че, ако не се възстанови работата, всички тези колеги ще излязат на улицата, а те не желаят това.

Колко са заетите във въгледобива в България и в кои региони?
Валентин Вълчев: Директно заетите са 13 хиляди, без да говорим за свързани фирми, свързани производства, и т.н. Те са съсредоточени – 7 хиляди в мини „Марица-изток”, останалите са в Югозападна България, като говорим за „Открит въгледобив” – Перник, „Въгледобив Бобов дол”, „Станянци”, „Бели брег”, „Чукурово”, „Пирин Ораново”, „Черно море” – Бургас и съвсем малко в „Балканбас” Сливен.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн