Първо място на поетичен конкурс в Стара Загора за Александра Гочева и Анелия Василева от Гълъбово

STZAGORA.NET
Ученици на СОУ „Васил Левски” Гълъбово участваха в проведения в Превантивно-информационния център в Стара Загора поетичен конкурс на тема „Животът е безценен дар – не го заменяй за дрога”. На сцената едни срещу други се изправиха остроумни млади хора – „рицари”, изпълнени с копнежи, и техните не по малко харизматични „секунданти”, а рицарските им поетически дуели се водиха за честта на много специална дама – ПОЕЗИЯТА!

Тандемът Александра Гочева (вдясно на снимката) и Анелия Василева от 11 клас на СОУ „Васил Левски” в Гълъбово спечели първото място в конкурса, а двойката от 12-ти клас Александра Илиева и Мариела Стоянова получи за своето участие поощрителна грамота.

По регламент в този конкурс можеха да участват ученически двойки (рицари и секунданти) в две категории – от 5-ти и 6-ти клас, и от 11-ти и 12-ти клас, предварително класирани за участие от комисия. За да се класират за тази изява, всички желаещи рицари и техните секунданти от област Стара Загора трябваше да изпратят по 3 свои творби и да се представят с кратки данни. От всички авторки творби комисията от литератори одобри за участие само 6 двойки ученици. 4 от тях – от училища в Стара Загора и 2 от СОУ „Васил Левски” Гълъбово.

Конкурсът се състоя в 4 тура. В първия тур двойките рицари се изправиха едни срещу други, като придружаващите ги секунданти ги представиха пред публиката. В същинския поетичен двубой всеки рицар се представи с най-добрата си, предварително одобрена от комисията творба, съобразена с темата, с продължителност 5 минути. Във втория тур битката протече с 5-минутна подготовка, в рамките на която двойките обработиха непознат текст по метода Blackout Poetry – зачертаване на ненужното с черен маркер, така че да останат определени букви, думи или изрази, които да образуват смислова цялост в рима, „бял стих”, едно или няколко завършени изречения (по избор). В третия тур в рамките на 10 минути рицарите съставиха кратки текстове по думи, подадени от публиката, изтеглени с предварителен жребий. В четвъртия тур екипът от литератори, определил участниците в двубоите, даде своето общо мнение за представянето на рицарите и секундантите. Публиката гласува след всеки тур на предварително раздадени талони, след което резултатите се обработиха и съобщиха.

Наградите за първо, второ, трето място и поощренията – макар и символични, са признание за таланта и съпричастността на младите творци към проблемите, свързани с употребата на психоактивни вещества сред младежите.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн