Казанлък предлага създаването на Национален център за природо-математически науки към ПМГ „Никола Обрешков“

STZAGORA.NET

След поредната победа на възпитаниците на Тео на олимпиадата по физика в Дания през 2013 г., кметът на община Казанлък Галина Стоянова и председателят на ОбС Николай Златанов поздравиха казанлъшките медалисти Катерина Найденова, Йордан Йорданов и Иван Порязов

В свое писмо до Министерството на образованието и науката кметът на община Казанлък Галина Стоянова запознава министър Анелия Клисарова с необходимостта от изграждане на Национален център за природо-математически науки към ПМГ „Никола Обрешков“.

В 42-годишната си история Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков” – Казанлък се е утвърдила като водеща в страната за подготовката на деца с изявени способности в областите физика, математика, биология, химия, информатика. Всяка година възпитаници на гимназията са състезатели в националните отбори по тези дисциплини и печелят медали и авторитет за България на световни ученически олимпиади и състезания.

Вече 35 години в гимназията функционира уникалната школа по физика на изявения учител Теодосий Теодосиев, която ежегодно събира и обучава безплатно талантливи ученици от цялата страна. В 44–годишната история на международната олимпиада по физика от общо 100 медала за България, възпитаниците на школата, ученици в ПМГ „Никола Обрешков” – Казанлък, са спечелили над 70% от тях. С това постижение училището е може би единствено в света, чиито представители ежегодно участват и печелят медали в това най-престижно състезание по физика, без да разполагат с необходимата база за извършване на експерименти. Възпитаници на ПМГ „Никола Обрешков” осъществяват своите добри образователни проекти в различни висши учебни заведения в страната и чужбина и сега са водещи специалисти в стопанския и обществен живот в Казанлък, България и по света.

Всички постижения на учениците и учителите в гимназията дават основание на неговото ръководство и на ръководството на Община Казанлък да работят върху идеята за създаване на Национален център по природо-математически науки към училището.

С 12 000 лв. от бюджета на Община Казанлък за 2013 г. е изготвен Инвестиционен проект за изграждане на Национален център за природо-математически науки към ПМГ „Никола Обрешков“. Гимназията разполага с финансов ресурс за поддържане и функциониране на центъра, но не и за построяването на материалната му база.

Общината очаква подкрепа от страна на Министерството на образованието и науката да съдейства за изграждането на този център, тъй като сумата е непосилна за общинския бюджет, а неговата значимост отдавна има национални измерения.

С откриването на Национален център за природо-математически науки към ПМГ „Никола Обрешков“ ще се създадат възможности за осигуряване на открит достъп до качествено образование и обучение в посочените области на даровити ученици от цялата страна. По същество Школата по физика на Теодсий Теодосиев отдавна е придобила статута на национална, като се има предвид, че тук се обучават деца от цяла България и че възпитаници на школата ежегодно печелят медали и престижни награди на международни състезания и олимпиади.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн