Наградиха три старозагорски предприятия за производство на енергия от ВЕИ за собствено потребление

STZAGORA.NET

На снимката: Бранимир Ханджиев, главен директор Международни организации и програми в БСК (отляво), преставителите на отличените фирми от област Стара Загора: инж. Иван Тотев, изпълнителен директор на Верея Пласт АД, Борислав Динев, технически директор на Средна гора АД, Петко Тотев, технически директор на Кастамону България АД и председателят на УС на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов

Три предприятия от Стара Загора получиха отличия за изпълнени системи за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за собствено потребление и спестяване на емисии от въглероден двуокис. Наградените фирми са “Средна гора” АД, “Верея пласт” АД и “Кастамону България” АД.

Церемонията по връчване на наградите се проведе на 31 октомври 2013 г. в залата на Българска стопанска камара в София. На нея присъства и председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов. Палатата е партньор на организаторите на конкурса при номинирането на участниците и при провеждане на събитието.

Наградите са част от проект “Предприятия за производство на зелена енергия” (Green Blue energy Factory), изпълняван по линия на програма “Интелигентна енергия Европа” на Европейската комисия. Проектът има за цел да насърчи производството на енергия от ВЕИ за собствено потребление.

“Награди получиха общо 9 предприятия, като три от тях са от региона на Стара Загора и това е много добра оценка и за дейността на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, която през последните 7 години активно работи по теми и проекти, свързани с екологията, опазването на околната среда и оползотворяването на възобновяемите енергийни източници”, каза след награждаването Олег Стоилов. Трите наградени предприятия – “Средна гора” АД, “Верея пласт” АД и “Кастамону България” АД – са преки членове на ТПП – Стара Загора и през годините са работили със специалисти на Палатата и съществуващия към работодателската организация в Стара Загора Център за енергийна ефективност.

“Средна гора” АД получава отличието за използване на отпадъците от мебелното производство за собствени енергийни нужди и за производството на дървесни пелети. Наградата беше връчена на техническия директор на предприятието Борислав Динев.

“Кастамону България” АД е отличена също за оползотворяването на отпадъците от производството си. Наградата получи техническият директор Петко Тотев.

“Верея пласт” АД заслужи отличието за използване на произвежданите от фирмата слънчеви колектори за топла вода и за отопление на вилно селище “Ягодите” и басейна към него. На церемонията присъства изпълнителният директор инж. Иван Тотев.

При оценяването на проектите важни критерии на журито са били: типът на съоръженията; размерите на инсталациите; използваните съвременни технологии в областта; интегрираните решения, обхващащи различни ВЕИ и правилното комбинирани с мерки за енергийна ефективност.

Енергийната ефективност на предприятията и дейността им за опазване на околната среда е важен въпрос за всяка от държавите в Европейския съюз. В Споразумението за партньорство на Европейската комисия и Република България (2014 – 2020 г.), в стратегически приоритет 3 е записано: “С европейски средства да се финансират мерки като увеличаване използването на ВЕИ за осигуряване на собствено потребление на енергия, използване на остатъчни продукти от земеделието и отпадъчна дървесина за енергийни цели, както и оползотворяване на отделения биогаз”, беше припомнено по време на церемонията.

Партньори от българска страна в проекта са Българска стопанска камара (БСК) и ЕРАТО Холдинг. В рамките на проекта е проучен пазарът за подобни системи, разработени са бизнес модели и ръководство за използването им, проведени са серия от семинари и срещи с потенциални насърчители, производители и потребители, разработена е пътна карта и вериги на доставчиците за изграждане на подобни инсталации, популяризирани са изградени референтни и демонстрационни проекти. В БСК е учреден и вече две години функционира Клуб на насърчителите на предприятия за производство на зелена енергия, включващ над 50 представители на енергийния сектор в страната.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн