Митрополитът на Севастия Тедосий отслужи литургия в Стара Загора

STZAGORA.NET


В старозагорския храм „Св. Теодор Тирон“ Негово Високопреосвещенство Севастийският архиепископ Теодосий отслужи тази сутрин съвместна Света божествена литургия заедно със старозагорския митрополит Галактион.

На 1 ноември 2013 г. се навършват 91 години от кончината на старозагорския митрополит Методий Кусев, пред чийто гроб в едноименния парк председателят на Общинския съвет Емил Христов и зам.-кметът Иванка Сотирова поднесоха цветя.

Пред арката на входа на любимия на всички поколения старозагорци и гостите на града парк се проведе общоградски празник по повод Деня на будителите – 1 ноември, който завърши с тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Митрополит Методий Кусев.

В тържественото си слово зам.-кметът Иванка Сотирова припомни имената на Анастасия Тошева, Христина Морфова, Гео Милев, Веселин Ханчев, Николай Лилиев, Теофано Попова, Георги Бакалов, с които старозагорци се гордеят. „Да бъдем обединени, за да съхраним нашата култура! Да бъдем обединени в името напросперитета на България!“, призова тя.

Наследниците и следовниците на българските будители – децата от 13-то ОУ „Св.Паисий Хилендарски“, изразиха в стихове всенародната почит към националните освободители и будителите на България.

По-късно в зала „П.Р. Славейков“ в община Стара Загора митрополит Теодосий произнесе лекция на тема „Положението на християнското население в държавите от „Арабската пролет” и по-специално в Сирия“.

Митрополитът на Севастия в Православната църква на Йерусалим Теодосий (Аталла Хана) е вторият палестинец, който заема позицията на архиепископ в историята на диоцеза. Православната църква на Йерусалим е най-старата християнска и православна църква в света.

Севастийският архиепископ Теодосий от Православната църква на Йерусалим е роден през 1965 г. в Раме (Горна Галилея) със светското име Атала Хана. Изучава теология в Йерусалим и Гърция. През 2001 г. става говорител на Православната патриаршия на Йерусалим. Международно известен с активната си защита на палестинската кауза, заради която е бил арестуван от израелската окупационна власт. Той е доктор хонорис кауза на Богословския институт в София.

#

vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн