Учредиха Младежки алианс за предприемачество, иновации и заетост в Стара Загора

STZAGORA.NET

16 младежи учредиха сдружение с нестопанска цел Младежки алианс за предприемачество, иновации и заетост. Събитието се състоя в сградата на Търговско-промишлена палата – Стара Загора.

Сдружението се създаде по инициатива на младежка неформална група Каузарите. То приема и доразвива нейните постижения, принципи и идеали. В момента Каузарите реализират проект Млад и зает, финансиран от програма Младежта в действие, в който най-атрактивните дейности са: междуучилищно състезание по финансова грамотност и предприемачество, базирано на популярна игра и двудневно обучение Как да направим бизнес план и как да разработим успешен европейски проект. В рамките на проекта е заложено неформалната група да еволюира в младежка организация, имаща за основни цели насърчаване на младежкото предприемачество и стимулиране на младежката заетост, което вече е факт.

Основната цел на НФГ Каузарите е да насочи общественото внимание към стимулиране на младежката заетост и младежкото предприемачество. НФГ Каузарите също има за цел подпомагане и провеждане на обучения за разработване на бизнес планове и европейски проекти, дискусии с местната власт и бизнеса за развитие на младежката предприемаческа дейност, застъпничество и лобизъм за нуждите на младите хора.

Учредителите приеха устав и избраха Управителен съвет, Контролна комисия и Секретариат. За председател бе излъчен Евгени Лишев – лидер на НФГ Каузарите, а за заместник-председатели бяха избрани Евгени Косев и Цветан Захариев. В борда на младежкия алианс влизат още Християн Смолев и Венцислав Съботинов. Най-младият учредител е 18-годишната Анита Славова, ученичка в 12-ти клас на ГПЧЕ “Ромен Ролан”, а най-възрастният е Мирчо Христов на 28 години, заместник-председател на Консултативен младежки съвет – Стара Загора.

* * *
“Каузарите” организират дискусия за младежката заетост

Неформална група “Каузарите” инициира дискусия с местната власт, институциите и бизнеса относно връзката между образованието, изискванията на фирмите за уменията и компетенциите при наемане на нови служители и очакванията на младите хора за реализация на трудовия пазар у нас.

Тя ще се проведе на 29 октомври от 17:00 часа в зала 2 на Община Стара Загора.

Организаторите ще запознаят присъстващите с проекта Млад и зает, финансиран по програма Младежта в действие.

Ще бъде представена статистика за младежката безработица в област Стара Загора и кратко презентиране на програми и мерки от Агенция по заетостта.

Представители на НФГ Каузарите ще направят коментар относно представената статистика и възможности за стимулиране на младежка заетост – предстоящи европейски програми и други мерки.

Ще се проведе дискусия между всички присъстващи (работодатели, младежи, институции) относно справяне с младежката безработица, чрез търсене на допирните точки между образованието, нужните кадри на работодателите и изискванията на младите хора; добри практики на стажантски програми от страна на бизнеса.

Инициативата е подкрепена от:

Община Стара Загора, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Клуб на работодателя – Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора, Областна администрация – Стара Загора.

За контакти и въпроси, свързани със събитието:

Евгени Косев – 0882 703 420
Мирчо Христов – 0878 880 348
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн