Сдружение „Различният поглед“ участва в конференция на Българската фестивална асоциация, подготвя членството си в нея

STZAGORA.NET
Старозагорското сдружение за съвременно изкуство и култура “Различният поглед“ взе участие в годишната международна конференция на „Бъгарската фестивална асоциация“ в Пловдив. Събитието се проведе под надслова „Как фестивали?“ и включваше представяния на изявени директори на фестивали, парламентарни служители на културата, служители на местната власт в Пловдив, международни гости, както и дискусия и кръгла маса.

Един от акцентите по време на събитието бе представянето на пилотния проект на Европейската комисия „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, стартиращ през януари 2014 г. Той бе представен от генералния секретар на Европейската фестивална асоциация, Катрин Девентър.

По време на кръглата маса на тема „Фестивалите – партньорство между общините, държавата и независимите културни организации“ Мартин Захариев – известен издател и продуцент, главен редактор на списания като „Егоист“, „Ритъм“ и др., член на парламентарната комисия по културата и медиите, повдигна въпроса за изкуствено насадения у медиите страх от скрита реклама. Той сподели, че знае за порочната практика да не се съобщават имената на споснори или донори, подкрепящи културните събития по време на предавания, но според него никъде в Закона за радио и телевизията няма такава забрана и СЕМ няма право да глобява такива предавания или медии. Напротив, по този начин се нарушава правото на зрителя за доступ на информация и разбира се, се умаловажават усилията на независимите организации и културни организаторите да постигнат своите цели, които са в обществена полза. Мартин Захариев допълни, че организациите не трябва да се страхуват, а да се стремят да бъдат максимално прозрачни и да обявяват открито своите спонсори и донори, като призова медиите от своя страна към подкрепа и увереност в тяхната основна роля на достоверни и детайлни информатори на обшеството. Изказването му беше подкрепено от аудиторията, включително от УС на Българската фестивална асоциация, начело на която стои Васил Димитров – ген. директор на bTV Radio Group, в която са радиостанциите N-Joy, Z-Rock, Melody, Jazz FM и Classic FM, директор на оркестъра на Класик ФМ и основател на международните фестивали „Европейски музикален фестивал“ и “София Джаз Пик”.

ССИК “Различният поглед“ подготвя своята кандидатура за членство в Българската фестивална асоциация. Сдружението на български фестивали, създадено миналата година, е член на Европейската фестивална асоциация и сред неговите членове са Софийски музикални седмици, Международният театрален фестивал „Варненско лято“, Sofia Design Week, Sofia Contemporary, Sofia Jazz Peak, Нощта на музеите и галериите, Spirit of Burgas и др.
#vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн