Илиана Иванова: Разходите за пътна настилка са най-ниски в Германия, най-високи са в Испания

STZAGORA.NET
Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата, в интервю пред Радио „Фокус”

Водещ: Госпожо Иванова, вече почти година сте част от екипа на Европейската сметна палата, открихте ли непознати неща за начина, по който Евросъюза контролира изразходването на средствата на европейските данъкоплатци?
Илиана Иванова: Наистина, контролът по използването на евросредствата като че ли в последно време става все по-важен, все по-значим, особено в контекста на бюджетните съкращения, на ограниченията, които се опитват страните-членки да налагат. И разбира се, в контекста на борбата с икономическата и финансова криза. Така че, ролята наистина е огромна на Европейската сметна палата. Особено в контекста на това, че тя обхваща контрола на целия европейски бюджет. Всяко едно евро от европейския бюджет, което се харчи подлежи потенциално на одит и на контрол от Европейската сметна палата. Могат да бъдат одитирани както националните органи и системите за контрол като цяло на страните-членки, така може да се включва и потенциално бенефициенти по проекти, финансирани от Европейския съюз и дори до обикновения фермер.

Водещ: Има ли сметната палатата право да налага санкции при констатирани нередности?
Илиана Иванова: При открити нередности и съмнения за злоупотреби, Европейската сметна палата няма компетенции да разглежда тези случаи, тя предава цялата налична информация на ОЛАФ. И тук искам да направя уточнението между грешка и измама. Европейската сметна палата се занимава, разбира се, с това да открива дали правилно и надлежно са изразходени европейските средства, дали има грешки при тяхното усвояване. Когато обаче говорим за нередности от типа злоупотреби, тогава те се прехвърлят към съответния компетентен орган, който е ОЛАФ. Но, наистина, обхвата е огромен и ще си позволя само да спомена двата основни продукта, които създава Европейската сметна палата. Всяка година ние подготвяме т.нар. Декларация за достоверност, която гарантира дали европейският бюджет е изразходен надлежно, по правилата и дали финансовите транзакции са се случили така, както е трябвало.

Водеща: Този резултат от работата на Европейската сметна палата видим ли е за обикновените граждани на Европейския съюз?
Илиана Иванова: Този резултат е видим и чрез работата на Европейския парламент, тъй като основният клиент на този доклад е Европейският парламент и по точно Комисията по бюджетен контрол, на която и аз бях член до миналата година. И всъщност, чрез този доклад на Европейската сметна палата, Европейският парламент гарантира освобождаването от финансова отговорност на европейските институции. Така че, наистина, значението е огромно, защото при един евентуален отказ за освобождаване на такава финансова отговорност, това се е случвало веднъж досега, това е като своеобразен вот на недоверие на комисията, може да последва и оставка на цялата комисия. Поне в този случай, който имаше в миналото, се стигна дотам. Аз си мисля обаче, че все пак, бихме могли малко по-активно да говорим за Сметната палата, да информираме гражданите си. Като че ли недостатъчно за това, какво точно прави Европейската сметна палата. Темата е наистина малко по-специална, малко по-техническа. Има нужда от една по-голяма комуникация и по-голяма информираност за това, какво представляват продуктите на Европейската сметна палата, защото освен този важен доклад на финансовата достоверност на всички транзакции от европейския бюджет, е важно и какво е постигнато с изразходването на тези средства. Не само, казано с думи прости, да похарчим едни пари, но и какво сме направили с тези пари. С това също се занимава Европейската сметна палата в нейните специални доклади, които пък целят да покажат ефикасността на всяко изразходено евро по различните видове политики. Например, един скорошен доклад имаше за политиката за пътища – бяха одитирани автомагистрали, високоскоростни пътища в няколко страни-членки с конкретни примери и се показа доколко са ефективни тези политики – дали са постигнати резултатите набелязани с първоначално поставените цели.

Водещ: И къде е България в този доклад? Постигнали ли сме целите?
Илиана Иванова: В този доклад България не присъства, защото тези доклади се правят на извадков принцип. Одитират се не всички страни-членки, а определен брой. В този, конкретен случай, бяха одитирани 4 държави – Германия, Гърция, Полша и Испания. Одитират се определен брой проекти за инвестиция, но можем да се сравним на базата на това, което е открито при тези държави-членки, където се вижда, че проектите са дали резултат само частично, не всички цели са постигнати. Няма ясни индикатори, по които да оценим дали постигнатото е направено в действителност. Мога да посоча, например, като една честа грешка, която се среща в конкретно тези 4 одитирани страни, са неточните прогнози на трафика. И заради такива неточни прогнози на трафик, при повечето одитирани проекта не са постигнати, в крайна сметка резултатите, които са набелязани. Интересно е също да се види каква е средната стойност на общите разходи за изграждане на пътна настилка, защото знаем, че това е много важен аспект, важен елемент от целия процес. От всичките 4 държави, пак казвам това не е представително, интересно е, че в Германия са най-ниски разходите за изграждане на 1000 кв.м пътна настилка, в Гърция са по-скъпи, в Полша – още по-скъпи и в Испания – най-скъпи. Като причините са различни, разбира се за това, но в крайна сметка целта на този одит е да се покажат пропуските, които са направени, слабостите в процеса на изразходването на тези средства, но се виждат и добри практики. Така че такъв тип доклади могат да служат, могат да бъдат използвани и от останалите страни-членки и при бъдещо изразходване на такива средства да не се допускат грешките, които са били направени.

Водещ: През последната година има ли драстични случаи на установени злоупотреби с евросредства?
Илиана Иванова: За последната година, за съжаление, все още не мога да коментирам, тъй като точно след няколко дни предстои обявяването на годишния доклад, на Декларацията на достоверност, която ще каже какъв е новият годишен процент, грешки общо за целия Европейски съюз и по конкретни политики по земеделие, по структурни фондове, по околна среда, външна политика и т.н. и за съжаление все още не бих могла да коментирам. Но с удоволствие след 5 ноември отново бих се включила във вашето радио, за да коментираме тези резултати.

Росица АНГЕЛОВА
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн